VARIOUS ARTISTS – BLUES, BLUES CHRISTMAS VOL. 3: 1927 - 1962

Hoewel ik besef dat wij aan deze kant van de Grote Plas op een andere manier omgaan met kerstmuziek dan de Amerikanen, ben ik toch niet blind voor de vaststelling dat je ook hier mensen hebt die Kerstplaten verzamelen.

Voor mensen die aan die afwijking lijden is er goed nieuws: de mensen van Document Records, een huis van vertrouwen als het om verzamelingen en reissues van oud bluesmateriaal gaat, hebben zopas het derde volume klaargestoomd in hun reeks “Blues, Blues Christmas”.

Alweer een heel fijne dubbelaar, die deze keer veertig nummers bevat uit de periode 1927 – 1962. De grote en verwachte namen staan er op: Leadbelly, Ella Fitzgerald, Duke Ellington, B.B. En Freddy King, Lightnin' Hopkins en ga zo maar door. Daarnaast zijn er, zoals je van Document mag verwachten, ook een aantal meer obscure dingen te vinden en dan denk ik aan Thelma Cooper (“I Need a Man”), Dee Dee For (“Good Morning Blues”) of Billy Warb & The Dominoes (“Ringin' In a Brand New Year”) en nog wat anderen.

U merkte aan de titel van deze dubbel-CD dat het om volume 3 gaat en dus kan ik niet anders dan (overigens zeer graag) verwijzen naar de twee vorige volumes die, samen met deze, garant staan voor ruim zes uur kerstmuziekjes uit blues, jazz, country en gospel uit de allervroegste jaren van de klankopnames. Je hoeft niet per se tot de club de kerstfanaten te behoren om dit soort uitgaven naar waarde te kunnen schatten. Ik zeg in een onbewaakt moment wel eens dat elk van ons recht heeft op minstens één afwijking, omdat je anders onmogelijk kunt overleven. Wel, voor mij is dit er eentje: ik ben gék op kerstmuziekjes en deze reeks behoort tot mijn absolute topfavorieten.

U moest ze ook maar eens proberen: de dubbelaars zijn zeer vriendelijk geprijsd en komen daarenboven in het gezelschap van -alweer een goede gewoonte van Document- zeer knap gedocumenteerde boekjes, die een waardige begeleiding vormen tijdens het luisteren: je léért er nog wat van.

Wat houdt u eigenlijk nog tegen om uw platenboer aan te spreken?

(Dani Heyvaert)

Tracklisting

1. Christmas Is Coming
2. Gettin' Ready for Christmas Day
3. I Ain't Gonna Let You See My Santa Claus
4. Blues for Christmas
5. Good Morning Blues
6. Jingle Jangle
7. The Holy Baby
8. Go Tell It to the Mountain
9. Rock and Roll Christmas
10. Christmas Choo Choo Train
11. The Christmas Boogie
12. I Need a Man
13. Christmas Time Part 1
14. Santa Claus Bring Me a New Woman
15. Baby Its Cold Outside
16. Christmas Comes Once a Year
17. Christmas Tears
18. Santa's Helper
19. Christmas Time Will Soon Be Over
20. Jingle Jangle Jump
21. Santa
22. Christmas Time - Part 2
23. Merry Christmas Darling
24. Sugar Rum Cherry (Dance of the Sugar-Plum Fairy)
25. White Christmas
26. What Do You Call That Wonderful Counsellor
27. Go Where I Send Thee
28. Silent Night
29. Christmas in Jail
30. Jingle Bell Hop
31. Be-Boppers Christmas
32. Santa Claus That's Me
33. Don't Think I'm Santa Claus
34. New Santa Clause
35. Christmas Celebration
36. Christmas to New Year's
37. It's Christmas Time
38. Far Away Christmas Blues
39. Ringing in a Brand New Year
40. The Secret of Christmas

Artiest info
Label: Document Records