KIM LENZ AND THE JAGUARS - FOLLOW ME

Wie nog altijd denkt dat moderne rockabilly zich louter vertaald in het oppoetsen van doffe clichés en voorspelbare wetmatigheden, komt met Kim Lenz’ allernieuwste plaat bedrogen uit. La Lenz presenteert met Follow Me haar allerbeste en meest persoonlijke album tot dusverre en niet alleen dat; ze herontdekt en revitaliseert het genre op zo’n indrukwekkende wijze dat ze zich in een klap in het rijtje mag bijschrijven van de allergrootste rockabilly diva’s ooit.Grote woorden, maar Lenz maakt het helemaal waar met dit in alle opzichten adembenemende album.

Na het uitkomen van haar laatste plaat, It’s True uit 2009, maakte Lenz kennis met de naakte, harde waarheid. Haar soulmate en bandlid van The Jaguars, Nick Curran, overleed aan kanker en als klap op de vuurpijl bleken haar ouders Lenz als kind geadopteerd te hebben. Follow Me is niets anders als een reflecterende reactie op deze indringende gebeurtenissen en daarin valt de persoon Lenz als het ware in zijn geheel samen met de muzikant. Daarnaast nam ze het drastische besluit om The Jaguars in zijn geheel te vervangen en dit resulteert in een formidabele bezetting met Carl Sonny Leyland (ook verantwoordelijk voor de productie) op piano, gitaar en banjo, Ashley Kingman op bariton gitaar, mandoline en banjo, Ramon Espinoza op gitaar, Kevin Stewart op bas en Kevin O´Connor op drums.

Lenz heeft een magistrale openingszet voor handen met het smack in your face nummer Pay Dearly. Een rock-'n-roll opstomper van jewelste; een gemene twang van de bariton gitaar, een meeslepende piano riedel en de grommende, maar loepzuivere en aangrijpende vocalen van La Lenz doen je paniekerig naar adem happen. Het nummer werkt in gestaag en onweerstaanbaar tempo naar een hoogtepunt toe en dat ligt in de parafrasering van tekst in dit weergaloze nummer. You know I paid with my dignity, I paid with my pride, I paid a hundred thousand tears, I nearly paid with my life,”, dreunt ze door en door. Weergaloos!!
Rockabilly, maar door Lenz´ vakkundig en geniaal ingepeperd met een laagje soul en punk, komt in de gedaante van Tumble and Fall en Cry Wolf.  Maar nogmaals; Lenz schotelt geen hapklare brok voor maar door toonzetting, tempo en tastbare emotie in stem en uitvoering krijgen deze nummers een geheel eigen dynamiek.

Lenz en The Jaguars gaan op avontuur met de door bolero-achtige klanken bezwangerde titeltrack ( en wow, luister naar het piano werk van Leyland!) en het magisch donker klinkende Deejay;  een tragisch portret van een vrouw die een dj smeekt en beveelt een nummer eindeloos te blijven draaien; “He’s six feet under the ground, that’s where my heart and soul are found.” .
Number One Reason krijgt een honky tonk verpakking in een fris en monter tempo en kent een schitterende gitaarsolo, gladde vocaaltjes maar herbergt tegelijkertijd een hoop verdriet en ellende. Lenz en de haren krijgen het voortdurend voor elkaar om accenten te leggen daar waar je ze niet verwacht en daardoor krijgen ,op het eerste oor, traditioneel klinkende nummers  als Whiplash en het door drank en wanhoop gedreven Right Here With Me een veeg mee met de bedoelingen van Lenz.

Met het alleszeggende en het met jump blues geïnjecteerde Trust No One wordt het album in al zijn grootsheid afgesloten. Opwindend boogie woogie pianowerk van Leyland, het duivelse sax arrangement van Ron Dziubla, virtuoos gitaarwerk en volpompende ritmesectie, alles klopt bij de door de zang gedragen boodschap van Kim Lenz. Na het beluisteren van dit album rest niets anders dan doodse stilte, groot respect en een diepe buiging  voor Ms Kim Lenz en haar Jaguars.

Ferenc Koolen

 

Artiest info
Website  
 

Label: Riley Records
Distr.: Sonic-Rendezvous

video