DOWNTOWN MYSTIC – DOWNTOWN MYSTIC

Ik weet eigenlijk niet zo goed of ik in deze kolommen de band Downtown Mystic wel nog moet voorstellen. Immers, ook de vorige platen van de band van Robert Allen werden hier al uitgebreid -en lovend- besproken. Toch nog een korte situering: Downtown Mystic IS eigenlijk Robert Allen, een zanger-gitarist-componist uit Hillsdale, New Jersey.

Allen omringt zich voor zijn plaatopnames steevast met heel fraai volk. Hoe moet je anders de club omschrijven waartoe Steve Holley Behoort? De man speelde drie jaar als drummer in Paul McCartney's Wings en werkte met Elton John, Ben E. King en Chuck Berry, om er maar een paar te noemen. Of bassist Paul Page, wiens naam je ziet opduiken op platen van Poppa Chubby, Robin Trower en Ian Hunter? Of Garry Tallent en Max Weinberg, de sidekicks van The Boss? Al deze fijne lieden spelen mee op de nieuwe van Downtown Mystic en je kunt er bijgevolg gif op innemen dat mensen met dit verleden en van dit niveau zich vooral willen amuseren als ze samen de studio induiken.

Dat is aan de nieuwe plaat ook duidelijk te horen: deze gasten waren joong in de glorietijd van CCR en Poco en daar schamen ze zich allerminst voor. De muziek van Downtown Mystic blijft die van het goeie ouwe recept: laat de gitaren rocken en scheuren als daar nood toe is, neem heel af en toe wat gas terug, maar blijf de melodie en de harmonieën in de gaten houden. Dat levert alweer een hele fijne pot goodtime rootsrock op, die als eerste merkbare effect heeft dat je je als luisteraar heel opgewekt gaat voelen. Dit is lol, dit is fun, maar vooral: het is met overtuiging en spelplezier gebracht.

De CD is op de aloude wijze van een LP ingedeeld in een side 1 en een side 2, met drie bonustracks er bovenop. In totaal brengt dat de speelduur op 54 minuten en daar verveelt geen enkele van, ook al is de afsluiter een radio edit van “No Exceptions”, dat ook al “side 1” afsluit en dat een absoluut onweerstaanbare groove heeft, in de beste jambandstijl. Ook al op die “eerste kant” vind je “Way To Know”, een rechttoe-rechtaan rocker in de beste Stonestraditie, waarop de heren Tallent en Weinberg zeer hoorbaar van de partij zijn, zij het dat Mighty Max -naar het schijnt op aangeven van Tallent- een fraaie Charlie Watts-partij neerzet. Een gedroomde radiosingle is dit en het verbaast mij in hoge mate dat ik dit nummer nog nooit op onze radio's hoorde. Maar wellicht ben ik niet mee met de formatregels van vandaag....

Dat laatste lijkt mij overigens een beetje het probleem te zijn van deze plaat: ik vind ze geweldig, maar de kans dat een radiomaker mijn mening deelt en de songs ook begint te draaien, is zo goed als onbestaande, vandaag de dag. Och, ik denk dat ik het recht heb een tikkeltje ouderwets te zijn en te vallen voor de mooie tweezang op “Last Teardrop”, waarbij ik nogal aan CSNY moest denken. “Lost and Found” kan zo aan Status Quo gekoppeld worden en het rustige “Some Day” vorm een perfect koppel met “Long As I Can See The Light”... Och, als ik radio zou maken, ik zou 't wel weten, al ben ik lang niet zeker dat er iemand zou luisteren....

Beste lezer, Downtown Mystic heeft een heel knappe nieuwe plaat uit en ik kan alleen maar hopen dat ik me grondig vergis als ik vrees dat ze gemaakt is voor mensen die vroeger wel, maar vandaag niet meer naar de radio luisteren. De CD is op tal van fora voorbeluisterbaar, dus u loopt geen risico en u hoeft niet op mijn appreciatie verder te gaan. Maar, asjeblieft en please, gaat u toch eens luisteren, want het loont echt wel de moeite!

(Dani Heyvaert)

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
DOWNTOWN MYSTIC
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Sha-La Music, Inc