DAYNA KURTZ - SECRET CANON VOL. 2

De New Yorkse Dayna Kurtz is een veelzijdige singer-songwriter en zingt haar liedjes met pure emotie. Met haar krachtige stem en gitaarspel speelt ze een mooie combinatie van jazz, blues, R&B, pop, rock en folk. Haar muziek is moeilijk in een hokje te stoppen en dat is ook precies wat Kurtz wil. Jazzy, bluesy, triest, vrolijk, groots of ingetogen: Dayna Kurtz bewijst zich als veelzijdige artiest op alle vlakken.

Al in 1997 werd Dayna Kurtz door de National Academy Of Songwriters verkozen tot singer-songwriter van dat jaar. Alle rootsliefhebbers knuffelde haar dood ten tijde van haar debuutalbum "Postcards From Downtown". Dat dit debuut pas in 2002 uitkwam blijft nog altijd een raadsel, maar Kurtz heeft het daarna snel goed gemaakt met een aantal indringende en veelgeprezen albums. Als eerbetoon verscheen een paar maanden na dit debuut reeds een dvd van een concert in Paradiso, met de titel "Postcards from Amsterdam". Ook haar tweede plaat "Beautiful Yesterday" (2004), een album vol covers, werd door de critici goed ontvangen. Maar ook in ons Belgenland, sinds haar optreden in de Handelsbeurs te Gent in 2005, als voorprogramma van Buddy Miller geniet Kurtz hier ook een behoorlijke bekendheid. En dat de uit Brooklyn afkomstige Kurtz nog meer van de weidse leegte van het Amerikaanse platteland houdt horen we op "Another Black Feather" (2006), waarvoor ze haar inspiratie ging zoeken tijdens een verblijf van een maand in de woestijn zonder telefoon of andere communicatie middelen. Drie jaar later verscheen "American Standard" (2010), een zeer divers en intens album, waarop naast 6 eigen nummers ook vier heel bijzondere en originele covers staan. Maar vooral Kurtz’ eigen nummers maken op deze plaat het meeste indruk. De teksten zijn sterker en krachtiger dan ooit en ook Dayna’s stem lijkt nog donkerder en intenser te zijn geworden. Toch vertolkt Dayna Kurtz voor een belangrijk deel songs van anderen op haar laatste releases, hetgeen ze nu ook weer doet op "Secret Canon, Vol. 2", het vervolg op het vorig jaar verschenen eerste deel in deze serie. Ik vind het aan de ene kant jammer dat Dayna Kurtz nauwelijks meer vertrouwt op haar eigen songwriting , maar aan de andere kant is er geen reden tot klagen als het resultaat zo mooi is als op  American Standard , Secret Canon, Vol. 1 (2012) en nu weer op "Secret Canon, Vol. 2".

Dayna Kurtz voor sommigen niet Americana genoeg, maar toch absoluut rootsy, maar dan weer wel met Vaudeville-elementen, borduurt met haar nieuwe album "Secret Canon Vol. 2" gewoon voort op de voorgangers, albums met broeierige nachtclub muziek waarin die duister rokerige late night blues- en jazznummers te vinden waren. Op sommige momenten heeft ze zelfs iets weg van Nina Simone. Jazz en blues vormen wederom de ingrediënten voor de prachtige nummers die ook van deze nieuwe plaat een aanrader maken. Zelf vindt ze het fijn dat mensen haar niet in een bepaalde muzikale hoek kunnen duwen: "I'm not of the jazz, blues, folk, R&B, rock or pop worlds enough to belong to any one of them, but all of those things are in there." Dayna noemt gewoon zichzelf een 'genre outlaw'. Zoals haar favoriete artiesten Nina Simone, Ray Charles en Bob Dylan, zich weigerden vast te pinnen wil zij ook kleuren met alle kleurpotloden uit de doos. Haar wapens: een passievolle krachtige stem - een diepe alt met groot bereik - een broeierig sfeertje en knap snarenspel waarin zij de ongepolijstheid beheerst tot in de perfectie. Het resultaat is een album vol hartverscheurende, intense en soms beklemmende prachtsongs. Bij Dayna is het nooit saai, er is altijd wat te beleven. Kurtz heeft, naast haar eigen twee nummers "I Look Good In Bad" en "If You Won’t Dance With Me" acht volstrekt obscure maar meesterlijke liedjes gevonden, allemaal opgebouwd rond Kurtz krachtige, bezwerende stem. De cd is opgenomen in twee sessies van ieder 5 songs. De opnames uit LA hebben een grotere bezetting (piano, B3, bas, drums, sax, trombone, trompet) dan die uit New Jersey (piano. B3, bas, drums en in 2 nummers trompet).

De openingstrack, is haar eigen "I Look Good In Bad", een ingetogen bluesballad, met een dwarrelende Hammond op de achtergrond, meteen een pracht van een opener, een zeer broeierige song volledig opgebouwd rond Kurtz krachtige, bezwerende stem. Verder het album switcht ze moeiteloos tussen het werk van anderen tot het jazzy afsluitende "I've Had My Moments" van het duo Gus Kahn / Walter Donaldson, een song uit 1934, hier het best bekend in de versie van Frank Sinatra en zovele anderen. Al klinkt deze plaat weer iets meer bluesier dan Vol. 1., weet ze een swingend nummer als  "So Glad" met verve te brengen, het is allemaal even verrassend, en meteen het bewijs dat Kurtz een groot talent is. Luister maar even naar het ingetogen en introverte "Reconsider Me", deze emotievolle ballad, oorspronkelijk van Margaret Lewis, is gewoon prachtig!  Dayna Kurtz doet precies datgene waar zij goed in is, je bent telkens verbaasd van de muzikale verscheidenheid en van de manier waarop ze verschillende muziekgenres combineert.  Kurtz is pas geleden verhuisd van New York naar New Orleans, Louisiana (Nola), een stad waar elke rechtgeaarde Amerikaanse artiest natuurlijk een zwak voor heeft. Niet verwonderlijk dat New Orleans aanwezig is in enkele nummers,  zoals "One More Kiss", "Go Ahead On" en "If You Won’t Dance With Me", waarin de blazers een belangrijke rol hebben, maar  evenzeer maken deze blazers de  ballad I’ll Be A Liar" en het dynamische  "All I Ask Is Your Love" tot uitschieters van deze plaat.

Haar stijl is uniek, haar muziek is moeilijk te categoriseren, laat gewoon de betovering maar over je heen komen. Haar vorige albums waren topsellers in de lage landen. "Secret Canon Vol. 2" is omwille van Kurtz ijzersterke covers en haar karakteristieke stemgeluid, een waardig opvolger van Vol. 1 en ongetwijfeld één van de betere releases van 2013.  Dayna Kurtz is misschien wel bekender in Europa dan in haar eigen land, en wat mij betreft mag dat wel zo blijven. Nu komt ze tenminste met een vrij grote regelmaat naar Europa.

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Kismet Records
Distr.: Rough Trade

video