LINQ – DISCONNECT

Ik ben er niet zeker van, maar iets zegt mij dat niet al te veel mensen hier bekend zijn met het werk van Linq (spreek gewoon uit als “link”), een gewezen apothekeres, die met deze “Disconnect” aan haar zesde plaat toe is en die je gerust kunt omschrijven als “een der zeldzame politiek/muzikale activistes”.

Nu moet het mij van het hart dat bij muzikanten die een boodschap willen brengen, die boodschap vaak al te zeer gaat doorwegen op de muzikale verpakking en dat je dus al te vaak iets te schreeuwerige songs krijgt, die enkel in kringen van gelijkgestemden beluisterbaar zijn.

Niets daarvan echter bij Linq, die haar boodschappen verpakt in erg mooie, vlotte melodieën en die daarbij geruggensteund wordt door een erg competente band, waarin vooral de gitaar van June Millington opvalt en die verder bestaat uit de moeder/zoon ritmetandem Jean Millington/Lee Madeloni (alias de zoon van Frank Madeloni ofte Earl Slick, zie “David Bowie”).

In het rijtje van mensen die de politieke boodschap genegen zijn, komen wij steevast als eerste uit bij kd lang en ik vind dat Linq veel van haar weg heeft. Misschien niet zozeer qua stemtimbre, maar wel wat betreft het vermogen om de boodschap staande te houden en toch beluisterbare songs te produceren.

Op deze CD brengt Linq tien eigen nummers en één cover, “Two Gunslingers” van Tom Petty. De plaat klokt af in 34 minuten, wat er dus alvast op duidt dat er nergens gedramd wordt, maar dat de boodschap kort, krachtig en kerniachtig geformuleerd wordt. In opener “Seneca Falls to Selma” worden drie belangrijke momenten in de ontvoogdingsstrijd van de Amerikaanse vrouwen aaneengeregen: Seneca Falls was de plaats waar in 1884 voor het eerst een vrouwenconventie over vrouwenstemrecht gehouden werd, Selma is het plaatsje in Alabama, waar de fameuze Bloody Sunday-mars in 1965 vertrok en de Stonewall Inn was de homobar in de New Yorkse Greenwich Village, waar het in 1969 tot een erg gewelddadig treffen kwam tussen politie en de gay-gemeenschap. Drie momenten in de moderne Amerikaanse geschiedenis, waarin vrouwen, zwarten en homo's zegden “nu is het genoeg geweest”. Dit soort zangeres is Linq dus, eentje bij wie het in haar liedjes ergens over mag gààn.

Vervreemdig van de mens wegens al te grote impact van de technologie (“Disconnect”),de manier waarop de toekomst van meisjes nog altijd bepaald wordt door het vinden van een man waar ze hun hele leven kunnen voor zorgen (“Apron Strings”), de ongelijkheid in de wereld, waarin de een zich kan beklagen over de kwaliteit van het hoofdkussen dat in haar luxehotel op haar bed ligt en de ander niet eens een bed, noch een hoofdkussen hééft (“Pillow”)...dat zijn de thema's die bij Linq aan bod komen. Petty's “Two Gunslingers” past perfect in dat rijtje, want in die song vragen de twee hoofdrolspelers zich af waarom ze eigenlijk zouden moeten doorgaan met hun leven van “elkaar doodschieten”.”Oh Bully” handelt dan weer over pesten en er niet bij stilstaan wat daar de gevolgen kunnen van zijn, terwijl “Living On The Edge of Disaster” draait om de risico's die we met z'n allen dagelijks lopen door ons lot en ons comfort in handen van de atoomindustrie te leggen....U merkt het: Linq heeft oog voor de grote, maar al te vaak verzwegen problemen van de mensheid. Muzikaal verpakt ze dat in korte, vlotte songs, die je in het grensgebied tussen folk en pop kunt situeren.

Ik ben zelf niet iemand die zich graag laat dicteren wat er moet gebeuren en dus vind ik deze plaat heel mooi: ze klinkt goed en ik hoor graag wat er gezegd wordt. Beluisterbaar sociaal-activisme, zoiets....Ik ben heel erg pro!

(Dani Heyvaert)

 “On her 6th album ‘Disconnect’, the former pharmacist and political activist ‘Linq’ has wrapped her messages and opinions into beautiful melodies on which her kd lang reminiscent vocals are getting fully explored. She started singing at the blessed age of 55 years, but ‘Linq’ still has many interesting stories to tell which will enhance the social and cultural consciousness with her audience.” – www.rootstime.be  

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Hemifran