PATTY GRIFFIN - AMERICAN KID DELUXE EDITION

Voor de afwisseling eens geen aandacht voor een relatief onbekende muzikant in het rootssegment, maar voor een min of meer gevestigde naam in het genre. De singer-songwriter Patty Griffin is voor veel liefhebbers van het genre inmiddels een grote naam, al heeft ze het nog altijd niet geschopt tot de top in het klassement der vrouwelijke singer-songwriters. Dat heeft niet zo gek veel te maken met de kwaliteit van haar platen. Patty Griffin was lid van Band Of Joy, de groep van Robert Plant en Buddy Miller en maakte met deze heren een aantal geweldige platen, maar ook het stapeltje soloplaten dat ze inmiddels op haar naam heeft staan doet niet onder voor het stapeltje van de vrouwen waarmee de  Amerikaanse moet concurreren. Ook het een paar maanden geleden verschenen "American Kid" is weer een verrassend sterke plaat, die als je het mij vraagt gehakt maakt van de meeste andere platen die de afgelopen tijd in dit genre zijn verschenen.

Jaren is Patty Griffin beschouwd als een goed bewaarde insiders tip. Maar langzamerhand kreeg ze de waardering die ze verdiende, en vandaag de dag is ze een succesvol songschrijver, en artieste. Haar songs worden regelmatig gebruikt in tv-series, o.a. Bones, John Doe en Grey's Anatomy, en vele artiesten namen nummers van haar op. Patty's muzikale roots liggen in Main, waar ze opgroeide als de jongste van 7 kinderen. Zij herinnert zich haar moeder, met een mooie stem, altijd zingend in en rond het huis, terwijl zij huiswerk aan het maken was. En oma's familie die 's avonds samen op de veranda zongen terwijl ze keken naar de zonsondergang. De muziek van Bruce Springsteen en Ricky Lee Jones vond ze geweldig, en ook de Beatles waren een grote inspiratiebron.

Op haar 16e kocht ze voor 55 dollar een gebruikte Hohner gitaar, en begon met nummers schrijven. Af en toe rende ze van school naar huis, omdat ze een liedje op haar lippen had, dat eruit moest.  In 1985 verhuisde ze naar Boston, waar ze na enig aandringen van haar gitaarleraar, haar enorme verlegenheid overwon, en begon op te treden in kleine clubs. Met allerlei baantjes verdiende ze net genoeg voor een demo, waarmee ze naar de studio van Daniel Lanois (U2, Emmylou Harris) ging. Ze nam haar eerste album op, maar het zou nooit officieel worden uitgebracht. Later verhuisde ze naar Austin, waar ze onderdeel werd van de muziekscène, en o.a. de Dixie Chicks fan werden. Deze band zou later o.a. haar nummer "Let Him Fly" opnemen.

Patty Griffin maakte in de eerste acht jaar van haar carrière vijf platen, "Living With Ghosts" (1996), "Flaming Red" (1998), "1,000 Kisses" (2002), "A Kiss in Time" (2003), "Impossible Dream" (2004) en de afgelopen negen jaar zijn daar slechts drie albums bij gekomen: "Children Running Through (2007)", "Downtown Church"(2010) en het onlangs verschenen "American Kid". Stuk voor stuk bovengemiddeld goede platen. Als kers op de kaart  komt daar deze maand nog eens het album "Silver Bell" bij.  Dit album had al in 2000 uitgebracht moeten worden als haar derde cd, deze was al klaar en opgenomen in de studio van Daniel Lanois in New Orleans. Maar vlak voor de release was er een wisseling van de wacht bij de platenmaatschappij en haar nieuwe label Universal Music vond de plaat niet goed genoeg en besloten hem niet uit te brengen en voor onbepaalde tijd op de plank te leggen. Patty liet zich daar niet door vermurwen, kwam onder haar contract bij Universal uit, tekende bij ATO Records en bracht in de daaropvolgende jaren de zojuist vernoemde albums uit, met "American Kid", het monument voor haar overleden vader als absolute hoogtepunt, een album waarmee ze zich definitief vestigt in de eredivisie van vrouwelijke americana singer-songwriters.

Ook op "American Kid" kan Griffin weer vertrouwen op haar krachtige bluesy stem. Het is een stem die  soulvol kan uithalen, rustig rocken en door merg en been kan snikken als die van Emmylou Harris of een Lucinda Williams waarmee ik de belangrijkste concurrenten van Griffin direct genoemd heb. Daar vele songs op deze plaat gaan over de dood van Griffin's vader die in de Tweede Wereldoorlog gevochten heeft, komt die emotionele countrystem beter tot zijn recht dan op haar voorgangers hetgeen we best horen in haar bloedstollende liedjes, en dit gaande van het openende "Go Wherever You Wanna Go" tot de twee afsluiters "Not A Bad Man" en "Gonna Miss You When You're Gone". Ook in muzikaal opzicht ligt het niveau hoog. Griffin heeft voor deze plaat een aantal prima muzikanten om zich heen verzameld want ze krijgt hulp van zomaar niet de minste. Want o.a. North Mississippi Allstars Luther en Cody Dickinson, supergitarist Doug Lancio en Robert Plant laten zich van hun beste kant horen, weliswaar een dienstbare, want dat Griffin met "American Kid" zo'n cd heeft gemaakt van een bijna ongekende schoonheid  is toch vooral haar eigen verdienste. Aan overtuiging en bezieling  is er zeker geen gebrek op deze plaat, gezien het overkoepelende thema zo dicht bij Griffin staat, songs als "Highway Song" en een cover van "Mom and Dad's Waltz" van countryheld Lefty Frizzell houden dan ook het tempo laag. Het is niet alleen akoestisch treurwerk, want het nummer "Don't Let Me Die In Florida", met de gebroeders Dickinson, broeit en hypnotiseert, en als daarbij Griffin met haar stem ernstig uithaalt, voert dat het tempo in deze song nog eens op. Het is prachtig om te horen hoe goed Plant en Griffin bij elkaar passen. Het reeds vernoemde "Highway Song", een nummer dat ze samen schreven, is er zo ééntje als ook het Oosters getinte en dromerige "Ohio", werkelijk breekbare hoogtepunten op dit album.

Op "American Kid" staat de stem van Patty Griffin centraal, maar de muziek krult hier iedere keer prachtig om heen. Direct bij eerste beluistering van de plaat wist ik al dat "American Kid" een hoogvlieger in het genre is, maar de plaat is sindsdien ook nog eens flink doorgegroeid. Iedereen die het werk van de Amerikaanse kent weet het al lang, maar met "American Kid" laat Patty Griffin nog eens nadrukkelijk horen dat ze tot de groten in het genre behoort. De Deluxe Edition bevat bonus een DVD met 'The Making Of American Kid', een interview met Patty Griffin, een video van "Ohio" en de volledige cd in Hi-Res Audio kwaliteit, superieure geluidskwaliteit van een superieur album!

 

Artiest info
Website  
 

 

Label: New West / import 
info: Klanderman Promotion

video