DAVE KEYES – RIGHT HERE RIGHT NOW

Het blijft toch een gekke bedoening, dat muziekwereldje: je draait en een decennium of vier mee als meer dan gemiddeld geïnteresseerde toeschouwer, je denkt wat te weten over de hedendaagse bluesscène en plots krijg je een plaat toegschoven van iemand die al meer dan zijn sporen verdiende en die je compleet ontgaan is.

Dat is exact wat mij overkwam met Dave Keyes, toetsenist bij de gratie Gods en, zo blijkt uit het persblaadje dat bij deze nieuwe cd hoort, als begeleider geliefd en gegeerd door zowel Poppa Chubby, Odetta, Marie Knight, Gladys Knight, David Johansen, Bo Diddley als Chuck Berry. Als je met die mensen op pad mag, of mee de studio in gevraagd wordt, dan heb je wel iets te betekenen. God, wat ga ik nu uitgelachen worden om mijn onwetendheid...!

Hoe dan ook, deze “Right Here Right Now” is de vijfde soloplaat van David en ze bevat, met haar 10 nummers en 48 minuten muziek, voldoende ruimte, niet alleen om Dave toe te laten zijn uitgebreide arsenaal toetsenkunstjes te etaleren, het is ook gewoon een hele goeie bluesplaat geworden. Of het nu om pure boogie, rootsrock of door Hammond gestuurde soulblues gaat, hier wordt gemusiceerd op heel, heel erg niveau.

Daarnaast mag Dave ook bewijzen dat hij een goeie songschrijver is (alle songs zijn -minstens gedeeltelijk- van zijn hand) en dat hij als zanger meer dan aardig uit de voeten kan. Dat levert, al met al, een heel aangename plaat op: de openende shuffle “Here She Comes Again” zet, met zijn scheurende gitaar en dito blazers, meteen de toon en je verwacht elk moment de stem van Kim Wilson te gaan horen, tot je de pianosolo in het tweede deel te horen krijgt en beseft dat het niet de Thunderbirds zijn, die je hoort, maar het had gekund....

Bij “You Think I Don't Know” gaan je gedachten als vanzelf naar Robert Cray: datzelfde, wat funky ritme dat Cray zo graag hanteert, in combinatie met een knappe B”-partij....fijn om horen! Alle tien de songs overlopen zou U geen stap verder helpen, natuurlijk: U heeft zelf ook een stel oren aan uw hoorfd en dus moet u die maar eens gebruiken. Ik kan U alleen maar garanderen dat U er geen spijt van zult krijgen, want dit is werkelijk een hele knappe bluesplaat.

Neem nu “Who Stole The Baby Jesus”, waarin “Duchess Di' Diane Cricchio haar opwachting maakt. Ze schreef het nummer samen met Keyes en ze geeft er een geweldige swingtwist aan. Heel knap nummer, dat je zo naar de jaren '40 of '50 van vorige eeuw teruggooit. Of neem de ballad “Never Say Goodbye”, waarin Jeff Pevar een heel fraai stukje resonatorgitaar te voorschijn tovert...het zijn allemaal momenten die, als ze ze bij elkaar optelt, tot een behoorlijk indrukwekkend eindtotaal leiden.

Wellicht was u beter geïnformeerd dan ik en kende u Dave Keyes al. Voor mij behoort deze plaat alvast tot de “ontdekkingen van dit jaar”.

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Keyesland Records

video