ERIC BIBB - JERICHO ROAD

Wie gedacht had dat Eric Bibb het zichzelf gemakkelijk zou gemaakt hebben en rustig een vervolg zou zitten breien hebben aan zijn meesterwerk “Deeper In The Well” zal verbaasd opkijken na het beluisteren van zijn nieuwste release “Jericho Road”.

Het is intussen al het negentiende studio album van deze fantastische bluesartiest en zijn productiviteit gaat gelukkig niet ten koste van kwaliteit. De man houdt van verrassingen en schuwt de risico’s niet maar tegelijk is hij ook een garantie voor kwaliteit.

De songs die op dit album prijken zijn het resultaat van zijn ervaringen doorheen diverse landen en culturen. Zoals de titel al laat vermoeden zijn de onderlinge relaties van mensen de bron van inspiratie. Boodschappen kan je altijd wel vinden in ’s mans uitstekende teksten , het is alleen een kwestie van je er voor open te stellen en aandachtig te luisteren.

Opener van dienst “Drinking Gourd” is een heerlijke trage akoestische song met gospel invloed erin verwerkt. Het daaropvolgende “Freedom Train” kan je eerder wat Afrikaanse country getint noemen. En hier eindigt het niet bij, Bibb laat veel invloeden in zijn muziek sluimeren. Je kan evenzo niet naast de jazz invloeden kijken op pakweg “Have A Heart”. En dat bedoelen we nu met dat verrassingseffect bij hem.

Als totaal album is deze nieuwe minder toegankelijk dan de voorganger maar na ettelijke beluisteringen is het opnieuw een dankbare, warme plaat geworden. Omschrijf het wat mij betreft zelfs als wereldmuziek. Jazz, Soul, Blues, Folk, Gospel, het passeert allemaal de revue.

Wereldsongs als het bijzonder zwaar op de maag liggende “Death Row Blues” vragen inspanning van de luisteraar maar zijn zo mooi. Uiteraard zal een nummer als “The Lord’s Work” zich makkelijker in je geheugen gaan nestelen met de rake blazers en zacht rockende gitaar. En uiteraard wordt elke pure bluesliefhebber van zijn sokken geblazen door het fantastische “With My Maker I Am One” dat ondergetekende alweer als wereldsong wil catalogeren.

Maar het is vooral het totaalbeeld dat weer zo indrukwekkend is. De afwisselende ritmes die, zoals gezegd, inspanningen zullen vragen maar als je de moeite doet een formidabele beloning oplevert. De uitstraling, de intensiteit, het is zoeken achter woorden om die correct weer te geven.

Iets minder enthousiast zijn de wat verborgen bonus tracks. We zijn nooit echt onder de indruk geweest van dit gegeven en toch… het is alsof Bibb wil zeggen dat de innerlijke reis nooit mag stoppen.

Op zijn eigenzinnige manier levert de klassebak een haast therapeutische plaat af. Zijn typische akoestisch gitaarspel, zijn briljante teksten. De charismatische Bibb heeft het toch weer mooi voor mekaar gekregen.

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

Label: Dixiefrog Records
Distr.: Bertus / V2
Info: Broere Promotion

video