GT's BOOS BAND - STEAK HOUSE

GT's Boos Band is eigenlijk ontstaan na een jam in het najaar van 2010. Greig Taylor en John Boos besloten toen om samen een band op te richten, met als doel elektrische blues te spelen. Even later vond men ook bassist David Atkinson en drummer Stephen Coetzee bereid om in de GT's Boos Band te stappen. Het debuut album 'Steak House' werd opgenomen in de Sawmill Cottage studio van de Schotse bluesrock muzikant Lewis Hamilton. Lewis deed ook de mixing van 'Steak House'. De vijfde man die je hoort op het album is Jim Marcus. Hij maakt de sound completer maakt met zijn mondharmonica op vijf nummers en ook op live optredens is dikwijls van de partij als gast speler. De cd bevat tien songs die op twee nummers na allemaal geschreven zijn door Greig Taylor en John Boos. De Schotse blues muziek scheert de laatste jaren hoge toppen. King King won dit jaar bijna alle blues awards. The Nimmo Brothers, Gerry Jablonski & The Electric Band, Lewis Hamilton, om er een paar te noemen, krijgen overal lovende kritieken. Misschien wordt GT's Boos Band binnenkort ook wel één van die Schotse bands die buiten de Engelse grenzen succesvol is.

Het album begint met de titelsong 'Steak House'. Dit nummer is een eerbetoon van de band aan de legendarische performer Howlin' Wolf. Deze grote persoonlijkheid was één van de grootste performers. Krachtig gezongen door Greig, en de subtiele, maar o zo sublieme mondharmonica van Jim Harcus geeft deze 'Steak House' net dat wat het nodig heeft. Een mooie groove vinden we terug in 'Letham City Blues'. John Boos trekt met zijn gitaar spel de song naar zich toe. De klagerige zang van Greig Taylor past als gegoten in dit nummer. John Boos en Jim Harcus stelen de show in de knappe slowblues 'Lonely Roads'. een heel intense vettige gitaarsolo van John Boose gevolgd door uitmuntend blaas en zuigwerk van Jim Harcus. Het opzwepende funky ritme van 'All Night Long' nodigt uit tot beweging. De nummers waar Jim Harcus in meespeelt, krijgen door deze uitmuntende harmonica speler altijd een kwaliteit injectie. Zo ook deze 'Whiskey And Women'. Al doet in dit nummer iedereen wel een aardige duit in de zak. Zeer knappe gitaarriffs van meester Boos en er is een uitmuntende ritmesectie met David Atkinson op bas en Stephen Coetzee op drums.

'Show Me The Money' is één van de mindere nummers op het album en kan me niet bekoren. De Motorhead klassieker 'Whorehouse Blues' kennen de meesten wel. De elektrische versie die de GT's Boos Band van dit akoestisch nummer gemaakt heeft, klinkt honderd maal beter dan het origineel. De volle stevige stem van Greig Taylor, Het knappe steeds weerkerende gitaarriffje van John Boos en naar het einde toe weer de prachtige diepe mondharmonica maken van deze cover een echt mooi en modern blues nummer. Indrukwekkende gitaar van John Boos op het wel erg stevige 'Death Letter'. Het is een cover van delta blues muzikant Son House dat bijna vijftig jaar oud is. Het nummer heeft wel iets maar blijft te eentonig om een prima nummer te zijn. Wat de bedoeling is van 'What I'm Wishing' weet ik niet echt. Dit is een minder nummer dat ook niet echt in het album past. Afsluiter 'Crucifixion Blues' heeft een lekker jazzy ritme en ook hier geniet ik weer met volle teugen van de mondharmonica van Jim Harcus.

'Steak House' is een goed album. Gevarieerd, maar GT's Boos Band haalt nog niet altijd het constante hoge niveau. Als Jim Harcus altijd zou meespelen zou dat de band wel ten goede komen denk ik. Maar als debuut album kan deze cd wel tellen. Alle vier prima muzikanten die wel een mooie toekomst kunnen hebben in de blueswereld.

Vanheuckelom Walter


Line-up:
Greig Taylor (vocals)
John Boos (guitar)
David 'Aky' Atkinson (bass)
Stephen Coetzee (drums)
Jim Harcus (harmonica) (gast op 5 nummers)

Tracks:
01:Steak House (3:23)
02:Letham City Blues (3:39)
03:Lonely Roads (5:04)
04:All Night Long (6:26)
05:Whiskey And Woman (3:58)
06:Show Me The Money (2:27)
07:Whorehouse Blues (2:59)
08:Death Letter (5:25)
09:What I'm Wishing (5:13)
10:Crucifixion Blues (3:41)

Artiest info
Website  
 

video