THE DEEP DARK WOODS – JUBILEE

“The Place I Left Behind” van de Canadese alt.countryformatie ‘The Deep Dark Woods’ is twee jaar na zijn release nog altijd één van de meest gespeelde cd’s ten huize (en in de auto) van uw dienaar. Het was in 2011 al de vierde studioplaat van de in 2005 opgerichte groep rond zanger-gitarist-componist Ryan Boldt, gitarist Clayton Linthicum, pianist Geoff Hilhorst, bassist Chris Mason en drummer Lucas Goetz.

Het zal u dan ook niet echt verbazen dat we hier bij ‘Rootstime’ met grote verwachtingen uitkeken naar de verschijning van de opvolger voor deze schitterende plaat van de band uit Saskatoon, Saskatchewan. En dat ongeduldige wachten werd nu ruimschoots beloond met de release van “Jubilee”, de vijfde full-cd van dit Canadese vijftal.

Voorafgaand aan de nieuwe plaat werd er met “18th Of December” al een eerste single uitgebracht die ons deed vrezen dat we tot die datum zouden moeten wachten voor de release van de nieuwe cd. Gelukkig maar zaten we hierover helemaal fout, want de in een hut in de Rocky Mountains nabij Alberta opgenomen plaat ligt hier nu al veelvuldig rondjes in de cd-speler te draaien.

Dit vijfde album bestaat uit dertien nieuwe nummers en een bluesy instrumentale ‘hidden track’ aan het einde van de laatste song “The Same Thing” op deze in totaal 65 minuten durende plaat. Geopend wordt er met een typerende song voor ‘The Deep Dark Woods’: het met veel echo gezongen nummer “Miles And Miles” dat meteen herinneringen oproept aan de betere Neil Young-liedjes uit zijn soloalbums.

Dat is trouwens één van de drie nummers die bassist Chris Mason heeft geschreven voor deze plaat, naast “East St. Louis” en “The Beater” en het samen met voormalig groepslid Burke Barlow gecomponeerde “Bourbon Street” dat een ode is aan de beroemde, door live spelende bands overheerste straat in New Orleans.

Daarnaast volgt als tweede nummer de single “18th Of December”. De tijdloze liedjes van deze formatie volgen elkaar in snel tempo op en zorgen er voor dat de beluistering van het hele album “Jubilee” een continue lust voor het oor is. Geen franjes rond de liedjes, noch vocaal noch instrumentaal en eerlijke verhalen over de dingen die iedereen bezig houden in het dagelijkse leven: de liefde, het verlangen, het gemis en de herinneringen aan goede en minder goede gebeurtenissen.

Uit deze tracklijst toch nog hoogtepunten selecteren is dan ook een aartsmoeilijke klus, maar we willen u toch even wijzen op de liedjes “Picture On My Wall”, het melancholische “East St. Louis”, titeltrack “Gonna Have A Jubilee” met prachtige muziek afkomstig van een Hammondorgel, net als bij de prachtige oorwurmballad “I Took To Whoring” en het ingetogen pareltje “The Beater”.

Tot slot willen we ook even een grote pluim steken op de hoed van albumproducer Jonathan Wilson, een Californische folkmuzikant die eerder ook al verantwoordelijk was voor de wondermooie platen van o.a. Bonnie ‘Prince’ Billy, ‘Father John Misty’ en folkrockgroep ‘Dawes’. “Jubilee” is een absolute topplaat van een Canadese topband. Snel nog even die titel bijschrijven voor mijn jaarlijstje 2013.

(valsam)
“The Canadian alt.country quintet ‘The Deep Dark Woods’ now really deserves to achieve an international breakthrough after their wonderful previous album ‘The Place I Left Behind’ from 2011 and their equally fabulous newest release ‘Jubilee’, one of the best (… if not the best) albums of 2013”.
– www.rootstime.be


Artiest info
Website  
 

Label: Six Shooter Records

Info: Hemifran

video