CHRISTIAN KJELLVANDER - THE PITCHER

De 37-jarige Zweedse zanger en songschrijver Christian Kjellvander debuteerde in de Scandinavische muziekwereld als zanger in de alt.countryformatie ‘Loosegoats’ waarmee hij aan het einde van de vorige eeuw drie albums opnam alvorens in 2001 aan een solocarrière te beginnen.

Het was met zijn debuutplaat als soloartiest dat ik hem leerde kennen. De liedjes op de in een oude Zweedse kapel opgenomen cd “Songs From A Two-Room Chapel” uit 2002 waren origineel, boeiend en instrumentaal sober maar toch zeer rijk georkestreerd. Zijn toenmalig optreden in de Brusselse 'AB Club' blijft voor mij één van de mooiste concerten die ik ooit in die kleine en gezellige zaal heb mogen meemaken.

Daarna volgden nog vier verdere soloplaten met als laatste parel “The Rough And Rynge” uit 2010. Nu zijn we alweer drie jaartjes verder en mogen we met de cd “The Pitcher” opnieuw een nieuwe plaat van Christian Kjellvander begroeten. De liedjes voor deze plaat werden beïnvloed door twee belangrijke gebeurtenissen in het leven van de zanger: hij verloor een broer op tragische wijze en hij werd eveneens vader van een zoontje.

Nauwelijks negen liedjes vormen de tracklijst van dit album, maar u mag gerust van mij aannemen dat het stuk voor stuk om schitterende songs gaat die in zijn gekende stijl worden aangeboden. Met vaak enkel een akoestische gitaar in aanslag zingt Christian Kjellvander met zijn typerende, wat triest klinkende baritonstemgeluid op emotionele wijze liedjes als “The Mariner”, “The Zenith Sunset”, “The Trip” (zie video) of “The Woods”.

Ook dit album werd begin juni van dit jaar gedurende amper 5 dagen in een kerkje op het Zweedse platteland opgenomen en voor enkele nummers werden enkele leden van het ‘Gothenburg Symphony Orchestra’ uitgenodigd om de songs van de nodige strijkarrangementen te voorzien. “The Crow” is zo’n geweldig georkestreerd liedje en het meest uptempo gebrachte liedje “The Valley” behoort ook tot de hoogtepunten van “The Pitcher”, naast de afsluitende tracks “The Island” en “The Bloodline”.

Als u een liefhebber bent van de liedjes van Nick Drake, Jonathan Jeremiah of ‘Smog’ (aka Bill Callahan), dan zult u zeker met volle teugen kunnen genieten van deze nieuwe, aangrijpend mooie plaat van de Zweedse troubadour Christian Kjellvander. En als dat het geval is, dan kunnen wij u hiermede eveneens een hernieuwde beluistering van al zijn vorige platen warm aanbevelen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tapete Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video