MÁTYÁS PRIBOJSZKI BAND – TREAT

Mátyás Pribojski is voor ons zeker géén onbekende. Deze negenendertigjarige Hongaarse  zanger, songwriter en mondharmonicaspeler is de laatste jaren een bekende op onze festival podia. Hij is als muzikant erg geïnspireerd en gecharmeerd door de legendarische mondharmonicaspelers, maar voegt hier buiten trouw te zijn aan zijn eigen roots, zijn eigen stijl en accenten aan toe. MP is een muzikant die veel optreedt en van land naar land reist om er zoveel mogelijk in zalen en festivals te kunnen optreden. In België (en Frankrijk) was hij ondertussen in de voorbije jaren al te zien en te horen tijdens de gekende zomerfestivals als ‘Vache de Blues’, ‘Duvel Blues’, BRBF Peer, (Ge)Varenwinkel Herselt… MP speelde al samen met vele blues iconen als Charlie Musselwhite (US), Bob Margolin (US), Finis Tasby (US), Duke Robillard (US), Alex Schultz(US), Otis Grand (UK), Carlos Del Junco (CAN), Paul Lamb (UK)… en van de nieuwe opkomende Europese generatie Enrico Crivellaro (I), “B.B. & The Blues Shacks” (DE), Ian Siegal (UK), Mike Sponza (I), Raphael Wressnig (AT)… Vanaf zijn veertiende speelt MP al mondharmonica en luistert hij naar Sonny Boy Williamson. In 1994 richt MP zijn eerste band “Blues Fools” op met in het kwartet: Mátyás Pribojszki (mondharmonica), Laszlo "Jack" Horvath (gitaar), Mark Koles (drums) & Andras Gyebrovski (bas). Ze treden samen tien jaren op en brengen vier albums uit. In januari 2004 nodigt MP enkele nieuwe door jazz beïnvloedde muzikanten uit, om de “Mátyás Pribojszki Band” te vormen. MP beoogt met deze band meer progressieve muziek te brengen, waarin alle leden uit hun ervaring kunnen putten en deze inbrengen. “Flavours”, hun éérste album, is in 2005 uitgebracht en bevat enkele eigen hedendaagse composities. Op dit album speelden enkele tijdgenoten en vrienden mee als Ian Siegal (UK), “Little G.” (HU/US) en Mike Sponza (I). In 2006, na een inspirerende tour in o.a. België, nemen ze in Budapest een live album op. Het album “How Many More” uit 2008 scoort heel goed en wordt gezien de verkoop, een gouden album. In 2009 brengt MP, samen met zijn Oostenrijkse blues vriend Ripoff Raskolnikov het akoestische album “Room For Two” uit. Buiten zijn werk als artiest heeft MP ook een internet mondharmonica site, geeft hij les aan jonge Hongaarse mondharmonicaspelers en schrijft hij een lesboek voor beginners.        

Zijn vierde studioalbum (met zeven van de twaalf tracks van Pribojszki en één nummer van gitarist Eric Kovács) kreeg de naam “Treat” en opent met 1”Zydecola Boogie” [Een pittige opener die onmiddellijk de band op overdrive laat horen en iedereen direct scherp zet] – 2”Real Good Man” [Een funky soul blues nummer dat ook als single uitgebracht is] – 3”Food Junkie” [Swing blues zoals we die graag horen] – 4”Farmer John” [De bekende door rock violist en gitarist “Sugarcane” Harris en Dewey Terry geschreven rocker, wordt hier zeker geen geweld aangedaan, integendeel…] –5”Soul Shadow” [Een hedendaagse jazzy groove met knappe mondharmonica tussenkomsten – Dit nummer is nog gekend in de versie van Bill Withers! Let ook op de sensuele backing vocals van de Gabi Szûcs] – 6”Love Is Fake” [Opnieuw een eigen nummer van Probojszki, dat opvalt door de knappe arrangementen en de heerlijke mondharmonica partij] – 7”Three Kisses Of Love” [Een eigenzinnige wulpse bluesy cover van een B-side van Barry Gibb uit 1963 (“Bee Gees”)] – 8”Goodbie Boogie” [Prima rollende boogiewoogie met veel piano riffs van componist / pianist Erik Kovács] – 9”Treat” [Een titelsong die het vooral van het verhaal moet hebben] – 10”Gonna Take You Home” [Swingende funky grooves met een onopvallende knappe gitarist Ferenc Szász] – 11”My Little Angel” [Rock & Roll] – 12”She Put A Spell On Me” [Swingende jump blues van J. Milton].

Mátyás Pribojszki brengt met zijn nieuwe album knappe stekelige hedendaagse mondharmonica boogie. Alle nummers klinken fris, hedendaags en aanstekelijk; met telkens als extra de virtuositeit van Pribojszki die hoge toppen scheert. Voor hen die Pribojszki nog niet kenden, is het album “Treat” met een mix van zydeco, Chicago blues en swingende eigentijds blues, een absolute aanrader; waarvoor je niet naar Hongarije moet ijlen.

Eric Schuurmans

 

Line up:

Mátyás Pribojszki: vocals, harmonica
Eric Kovács: piano, keyboards
Ferenc Szász: guitars
Ervin Eckert: bass
Dániel Molnár: drums
Special guests:
Gabi Szûcs: backing vocals (5)

Discography:

With “Blues Fools”:
1998: “Fools In The Blues”
1999: “Best Of Christmas” (Matthis):
2000: “On The Move”
2003: “All These Oldies”

With “Mátyás Pribojszki Band”:
2004: “Flavours”
2007: “Live In Budapest” – LIVE DVD
2008: “How Many More?”
2009: “Room For Two” with Ripoff Raskolnikov
2010: “Boogie On The Ship” – LIVE album
2013: “Treat”

 

 

 

Artiest info
Website  
 

video