INDIGENOUS - VANISHING AMERICANS

Indigenous is, zoals de naam het al aangeeft, een band bestaande uit afstammelingen van de originele bewoners van Noord-Amerika, de indiaanse inboorlingen. Hun frontman is Mato Nanji die ook de gitaar en zang voor zijn rekening neemt, en zodoende het belangrijkste gedeelte van het groepsgeluid bepaalt. Een geluid dat, voor degenen die nog niet me deze groep bekend zijn, het meest herinnert aan de sound zoals we die kennen van Stevie Ray Vaughan en ook wat aan de Mexicaanse bands Los Lonely Boys en Los Lobos. Dit om even een idee te geven van de sound die je mag verwachten van deze jongens.

De cd opent sterk met "Everything You Need", dat gedragen is door een riff die zich al snel in je geheugen vasthaakt. "Lonely Road" een song over de breuk met een geliefde en het verdriet dat daar mee gepaard gaat. Net als de song waarmee de cd eindigt, het lange, bluesy "Moon is Rising" dragen deze song duidelijk een S.R.V. stempel, zowel op gitaargebied als vocaal.

Toch heeft deze band wat meer in petto dan enkel deze platgetreden paden te recycleren. Nanji, die de hoofdmoot van de songs voor zijn rekening nam, weet duidelijk hoe een goede song te schrijven en is een gitarist en zanger van de bovenste plank. Nog maar pas werkte hij samen met niemand minder dan David Hidalgo van Los Lobos en Luther Dickinson van North Mississippi All Stars, wat ook een uitstekende cd opleverde die de titel "3 Skulls and The Truth" draagt, een echte aanrader, maar dit even terzijde.

Nog een paar andere sterke songs op "Vanishing Americans " zijn "Cold Hearted Women" en het meer up-tempo "Now the Sunshine Is Gone", enkele songs die gaan over relatieperikelen, net als trouwens het merendeel van de nummers op deze cd.

Op hun ondertussen al tiende (jawel) release gaan ze weer wat meer in de richting van de pure blues-rock, met de nadruk op Nanji's scheurende en beukende riffs. " Vanishing Americans" is dan vooral in de eerste plaats een aanrader geworden voor de liefhebbers van harde, bluesy gitaarrock van de bovenste plank.

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Blues Bureau

video