MICHAEL PACKER  – I’AM THE BLUES-MY STORY

Singer–songwriter, zanger en keyboard speler Michael Packer (°NY, 1950) is al meer dan vijftig jaren muzikant. Packer trad voor het eerst op in NYC, toen hij vijftien was. In 1969 vormt hij de groep “Papa Nebo” (met Bob Mintzer – tenor sax en later de hoofdman van “The Yellowjackets”). In datzelfde jaar wordt Packer door Ahmet Ertegun ontdekt en tekent hij een platen contract bij Atlantic Records. Packer trekt met zijn maat Sandy Allen naar de West Coast, waar hij in San Francisco straatmuzikant wordt en ’s avonds in de lokale bars optreedt. Hier ontmoet hij George Thorogood, die hem de blues muziek leert kennen. Samen met Allen gaat Packer terug naar NY, waar ze samen met singer-songwriter Bob Potter, in 1973 het project “Free Beer” starten. Met “Free Beer” neemt Packer in de jaren ’70 drie albums op bij Buddah en RCA Records en tourt hij intensief met o.a. met Johnny Rivers, Tex-Mex muzikant Douglas Wayne Sahm - aka “Doug Sahm” van het “Sir Douglas Quintet”, Dr. John en Clifton Chanier. In de late jaren ’80, na de split van “Free Beer”, opent Packer voor John Hammond Jr. en zingt hij in de “Matt Murphy Band”. In 1984 in Boston vormt Packer “Coolstep”, een tienkoppige band. Zij openen o.a. voor Huey Lewis tijdens zijn Britse tour. Maar uiteindelijk doet de alcohol Packer in NY op straat en in de gevangenis belanden. Packer werd meerdere keren opgesloten op Rikers eiland. ‘Rikers Island’ is een eiland in de East River in New York City, gelegen tussen de stadsdelen Queens en the Bronx (nabij de landingsbanen van LaGuardia Airport). Het is ook de naam van de ruim anderhalve vierkante kilometer grote gevangenis op dit eiland. Het gevangeniscomplex heeft een capaciteit van 17.000 gevangenen. In de gevangenis heeft Packer een groep waarmee hij optreedt voor zijn mede gevangenen. Packer kikt af en begint aan een nieuw leven en een nieuwe muzikale carriere. Packer is ondertussen al vijftien jaren nuchter gebleven en neemt met zijn band “The Michael Packer Blues Band” zeven albums op. Hij opent met deze groep voor Levon Helm, Bettye LaVette en Commander Cody. Hij tourt ook met de “Pete Best Band”. Packer werkt samen met pianist David Maxwell, “Blues Brother” Lou Marini, Bob Mintzer en gitarist Jimmy Vivino. Recent maakte Packer naam door zijn samenwerking met de vierennegentig jarige Delta blues legende  David "Honeyboy" Edwards. Ze deden hun laatste optreden op 16 april 2011 in Clarksdale, MS; tijdens het ‘Juke Joint Festival’. “The Michael Packer Blues Band” bestaat uit Ed Jackson (percussie & zang), King Bear (bas) en Bad Eddie Suozzo (drums). Er is een “Best Of Michael Packer” album verschenen en ook ouder werk van “Papa Nebo” en van “Free Beer” zijn opnieuw uitgegeven. In 2007 verschijnt zijn solo album “The Sunny Side Of Me". De tekst van een van de nummers op dit album is geschreven door de achtjarige Gabby Kasper uit Albany NY.

Zijn laatste album "I Am The Blues – My Story" (deels gezongen en deels vertellend) is zijn levensverhaal.   1”Mr. Parker” – N & S [Zijn verhaal start in NY, waar hij opgroeit en rond hangt en waar hij bevriend geraakt met Tom Waits. NY is de stad die hij beleeft, maar is ook de plaats die zijn ondergang wordt en die hij moet ondergaan…] – 2”My Family” – N  [Als een van de zeven kinderen, spartelt Michael in een arm gezin zonder vader, door zijn jeugd…] – 3”Uncle Al” * [Was zijn oom Alfred Packer zijn voorganger? Of één van de vele avonturiers die voor diefstal, gokken en moord gezocht werd?] – 4”The Early Years” - N [Zijn jeugdjaren met de “Papa Nebo” band en de artiesten die hem beinvloed hebben] – 5”Bad Time Jackson” ** [Opnieuw een nare droom of noem het de vloek van de Gypsy] – 6”San Francisco Blues” - N [Zijn tijdelijke vlucht naar San Francisco en zijn leven op de straat] – 7”I Can’t Keep From Crying” * [Latino rock in San Francisco] – 8”Free Beer” - N [Nog een rondje…] – 9”I’m In Love” *** [Southern sixties rock met knappe mondharmonica jams] – 10”Bob Dylan & Me” – N  [In een bar ontmoet Packer Bob Dylan, maar de ontmoeting wordt een fiasco] – 11”River Of Wine” ***  [Een country ballade] – 12”The love Of My Live” – N  [Zijn verhaal over de moeizame ontmoeting met de liefde van zijn leven…] – 13”Love Of A Woman” ***  [Country rock] – 14”Christmas At The Bowery” – N  [Kerstmis. Gedrogeerd in het ‘White House’ (drugs) hotel in Bowery street NYC] – 15”Christmas At The Bowery” *  [Down street blues] – 16”Doing Time At Rikers Island” – N & S  [Packer werd meerdere keren opgesloten op Rikers eiland] – 17”This train” * [Blues reflectie] – 18”See That My Grave Is Kept Clean” * [Als het einde nadert…].   N: narration & S: song (verhaal & zang) - * with “The Michael Packer Blues Band” - ** with “Papa Nebo” - *** with “Free Beer”.

Michael Packer brengt met dit album in achttien tracks zijn levensverhaal. Zijn verhaal is een verhaal van vallen en opstaan, maar ook een verhaal over zijn grote drijfveer; om (als blanke) zanger door te gaan met blues muziek. Zowel solo als met zijn band, is Packer op de eerste plaats uniek. Zijn ontmoetingen met groten als Bob Dylan, Tom Waits, George Thorogood en zijn optredens met legende David "Honeyboy" Edwards, typeren hem als muzikant. Packer windt in zijn verhalen nergens doekjes rond. Hij kent zijn zwakheden en vertelt er eerlijk over, maar redt zich met zijn muziek! Het album is een heel interessante anthologie van een merkwaardig zanger, ex alcoholist, dakloze, verslaafde en geïnterneerde. Packer liet dit alles jaren geleden achter zich, om verder te kunnen gaan en terug te kunnen optreden en opnemen. Zijn verhalen hebben een sympathiek romantisch kantje, maar zijn niet zo heldhaftig, als ze soms in de werkelijkheid laten blijken. Met zijn nummers als de geweldige opener “Mr. Packet”, over een blanke zanger die een blues man wil zijn, of de country song met het verhaal van zijn legendarische “Uncle Al”, bewijst Packet dat hij zijn idealen nooit zal opgeven. 

Eric Schuurmans

 

Line up:

Michael Packer: vocals, guitar, keyboards
Ed Jackson: percussion & vocals
King Bear: bass
Bad Eddie Suozzo: drums

 

Discography:

1971: “Papa Nebo” (Atlantic records)
1975: “Free Beer” (Buddha Records)
1976: “Free Beer Highway Robbery” (RCA)
1977: “Free Beer Nouveau Chapeau” (RCA)
1983: “Bleecker Street / Used To Live With You” – single 45rpm (Shoestring Records)
1994: “The Prisoners Of Rikers Island” (HBO)
2003: “No Use Running From The Blues” (Halt Music Co)
2004: “I'm In Love – Red Hot Blues” – compilation CD (Silk City Records)
2005: “Bleecker- Bowery” (Halt Music)
2006: CD reissues of Michael Packer Music (“Papa Nebo” & “Free Beer”) (Iris Music Group)
2006: “Sweet Rhythm” – self release
2006: “The Best of The Michael Packer Blues Band” (Iris Music Group)
2006: “Run Wild, Smile In The Sky - I See The Traces Of Thee” – compilation CD with “Orpheus”, Stephen Martin, “Artin”, ”Front Page Review”,” Alan Lorber Orchestra (Iris Music Group)
2007: “Drowning In A River Of Wine” – Michael Packer & Sandy Allen (Iris Music Group)
2007: “The Sunny Side Of Me” – solo album(Iris Music Group)
2007: Beatles‘ cover album – compilation with “The Ramrods”, Anthony Newly, “Alan Lorber Orchestra” (Iris Music Group)
2007: Dylan covers album (Iris Music Group)
2007: “Live @ Lucille’s NYC” – blues album with Jimmy Vivino & David Maxwell, David Maxwell, Sandy Allen, Dave 'Snakeman' Runyan and Felix Cabrera (Iris Music Group)
2007: “Michael Packer – Sandy Allen Reunion - Live @ Lucille’s NYC  (Iris Music Group)
2007: “Live @ Sweet Rhythm” (Woodstock Records)
2008: “Michael Packer Anthology” (Iris Music Group)
2008: “Parade Of Broken Hearts – Walking The Floor” (Free Beer) (Iris Music Group)
2008: “Joyride 2 Dead Ahead Free Beer Song Coupe Deville” (Sandy Allen) – movie soundtrack
2009: “Rikers Island Blues” (Iris Music Group)
2009: Big City Rhythm & Blues Magazine Sampler #6 "Bright Lights Big City"
2010: “The Michael Packer Blues Band – Free Beer ‘(Blue Skunk Music)
2010: Woodstock Sampler with Garth Hudson “New Riders Of The Purple Sage, “The Late Rick Danko”, “The Crowmatix” (Woodstock Records)
2010: “Ben & Gone” (Halt Music Co) 1989-2009
2010: Blues For The Gulf Compilation - "Pelican"
2011: Big City Blues Sampler #9 featuring the song "Pelican”
2011: “My Time To Cry” (Iris Music Group)
2011: “Best Of Free Beer” (Iris Music Group)
2011: “Early Bob Mintzer” (Iris Music Group)
2011: Big City Blues Sampler #10 featuring the song "She Left This Morning"
2012: “Live @ The Turning Point (Interscope)
2013: “I Am The Blues - My Story (Iris Music Group)

Artiest info
Website  
 

amazon

Label: Iris Music Group
Info: Frank Roszac Promotions

video