HOWE GELB - THE COINCIDENTALIST

Tussen de postpunkband Giant Sandworms, opgericht in 1980 en ‘Giant Giant Sand’ vandaag liggen meer dan dertig jaar. Frontman Howe Gelb was behalve in ‘Giant Sand’ gedurende al die jaren ook betrokken in nevenprojecten en ging daarnaast solo aan de slag wat hem meer creatieve ruimte gaf. Behalve zijn jaren in het woestijnstadje Tucson in Arizona woonde hij ook een tijdlang in Denemarken samen met zijn Deense vrouw. Zijn begeleidende muzikanten zoekt en vindt hij zowel in Denemarken als Amerika maar ook in Spanje waar hij ‘Alegrias’ uitbracht samen met the ‘Band of Gypsies’. Dat album scheerde hoge toppen en de verwachting was dat deze ‘The Coincidentalist’ in dezelfde lijn zou liggen. Maar de ‘The Coincidentalist’ leunt eerder aan bij soundscapes muziek waarin de desolate groove veeleer de woestijn en zijn weirdo gehuchten en personages lijkt te evoceren. Zijn fijnkorrelige soms fluisterende stem, een kruising tussen Nick Cave, Lou Reed en John Trudell, sluit daar bij aan. In het weemoedige ‘Looking That Way’ lijkt hij zelfs uit een poëziebundel voor te dragen. Elders komen zijn songs over als melodische gedachtespinsels, ergens tussen waken en dromen in.

Howe Gelb speelt gitaar, piano en klokkenspel en omringde zich met tal van muzikanten waaronder gitarist M. Ward, drummer Steve Shelley en bassist Thoger Tetens Lund. Het vrouwelijke vocalistentrio ‘The Silver Thread Trio’ valt hier en daar instemmend in. Op ‘Unforgivable’ eerder ironisch. Op het bevreemdende ‘The 3 Deaths Of Lucky’ zingt de Schotse KT Tunstall mee. Mijn voorkeur aarzelt tussen het pianobegeleide ‘Picacho Peak’, als het ware filmische muziek die je fantasie in werking zet, of de titeltrack als een zich ontvouwende roos in een oase van rust, waarop Andrew met viool mee begeleidt. Ook het instrumentale jazzy ‘Instigated Chimes’ met swingende contrabas klampt aan. Will Oldham zingt mee op ‘Vortexas’, benaming die naar het vóórland van Texas verwijst. Op ‘An Extended Plane Of Existence’ scharen zich enkele muzikanten van de ‘Alegrias Crew’ naast de zanger.

Het klankengeheel blijft hoe dan ook sfeervol zelfs als het muzikale collectief ietwat kakofonische zijpaden kiest. Howe Gelb’s muziek laat zich niet vangen in een genre of categorie. Zoals volgens hem het leven een aaneenrijging is van toevalligheden die je niet moet proberen te ontrafelen, zo glijden ook zijn songs verder als in een creatieve gedachtestroom zoals zon en wolken een zandschilderij kleuren volgens eigen natuurlijke wetmatigheid. Hoe dan ook Gelb’s muziek behoudt de sfeer van Tucson waarnaar hij vorig jaar terugkeerde om zich in de studio terug te trekken. Rusteloze Howe Gelb wil even de tijd nemen om zich muzikaal te herbronnen zonder daarom zijn andere muziekpassies te verwaarlozen. De ‘ambassador of desert rock’ is immers met zijn band ‘Giant Giant Sand’ terug op tournee en zal ongetwijfeld op de hem geëigende wijze het woestijnzand grondig omwoelen of rond de ontvankelijke zielen laten wervelen.

Marcie

 

 

Howe Gelb concerteert met Giant Giant Sand:
Nov 3, 2013 Brugge (B) Cultuurcentrum
Nov 6, 2013 Hasselt (B) CCHA
Nov 7, 2013 Turnhout (B) De Warande
Nov 8, 2013 Leuven (B) 30CC

 

 

 


Artiest info
Website  
 

Label: New West Records
Distr.: Warner Music Benelux

video