JIM ALLCHIN  – Q.E.D.

James “Jim” Edward Allchin (Michigan °1951) is anno 2013 zanger, blues rock gitarist, songwriter en frontman van een band. Aan zijn muzikale carrière gaat echter een heel ander verhaal vooraf. Het verhaal van Jim begint in zijn jeugd, als hij en zijn broer Keith met hun familie verhuizen naar Florida. Beiden werken er op hun boerderij, omdat ze het financieel niet breed hebben. Jim is jong al erg geïnteresseerd in engineering en gaat in Florida aan de universiteit voor elektro - ingenieur studeren. Hij onderbreekt tijdelijk zijn studies, om in enkele bands te gaan spelen, maar vervolgt zijn studies om uiteindelijk toch af als ingenieur en computer deskundige af te studeren. Jim werkt eerst bij ‘Texas Instruments’, waar hij nieuwe werkingssystemen helpt ontwikkelen. Allchin gaat opnieuw studeren om zich verder als computer deskundige in ‘operating systems’ te specialiseren. In 1990 overtuigt Bill Gates hem om voor Microsoft te komen werken. Bij MS helpt hij bij de ontwikkeling van het Windows NT systeem en wordt hij er vice president. Na de ontwikkeling van Windows Vista, verlaat Allchin na een top carrière van meer dan zestien jaren, in 2007 MS. Vandaag is Jim Allchin een passioneel muzikant en heeft hij tussen 2009 en nu, drie albums uitgebracht.          

Het derde studio album van Allchin heet “Q.E.D.” (‘What is in a name?) Dit kan symbolisch verwijzen naar het Latijnse ‘Quod erat demonstrandum’. Vertaald: ‘hetgeen bewezen moest worden’. Op dit nieuwe album van Jim Allchin staan dertien eigen nummers, die opgenomen zijn in vijf verschillende studio’s, waarvan vier in Seattle en één in NYC. Op het album wordt hij begeleid door de ritme sectie van Ben Smith (drums en percussie) en Dan Dean (bas). Brooke Lizotte is de man aan de keyboards en de blazerssectie is de “New York Brass”. Ben Smith is ook de co-producer. De nummers zijn een mix van blues, rock, salsa en wat jazzy soul.     1”Stop And Go” [De opener is een wervelende rocker met dito gitaar solo’s en een opgepepte blazerssectie die er stevig in vliegt] – 2”Getting Old” [In deze shuffle zet Allchin zich zelf met de nodige ironie voor de spiegel / De gitaar en keyboard solo’s van Allchin en Brooke Lizotte stomen] – 3”Chime Blues” [Een rustige instrumental genre Santana, waarin men de tijd vergeet] – 4”Reap What You Sow” [xx] –5”Trust Me” [Featuring (‘The Voice’) Mycle Wastman, versus de gedreven blazers van de “New York Brass” band] – 6”Thinking Of You” [Een rustig intermezzo met een duet van piano en gitaar] – 7”Trash” [Een swingende blues rocker met jazzy shuffles] – 8”Runnin Away” [Na een akoestisch country blues intro neemt Allchin over en volgen er pittige riffs op piano] – 9”Tried And True” [Een funky nummer met aardige koortjes van de backings] – 10”Drownin” [Met deze slow blues nummer piekt het album] – 11”Evil Minded Woman” [Een portret van een mysterieuze femme fatale, ingelijst in een rag van funky jazzy bleus grooves] – 12”Come On Home” [Een Dixie blues stop in New Orléans] – 13”No Way Out” [De instrumentale afsluiter is een flamenco finale uit Acapulco].

Gitaarvirtuoos en computer specialist Jim Allchin bewijst met dit album opnieuw zijn techniciteit en passie voor de klassiekere rock   muziek. Waar de eerste nummers vooral een bluesy inslag hebben, rondt Allchin het album af met meer blues rock gerichte nummers, die erg klassiek klinken. Het aardige gitaarwerk van Allchin en de kers op de taart van de “New York Brass”, moeten de liefhebbers van de betere blues rock ongetwijfeld over de streep trekken! Voor Jim Allchin geldt zeker “Veni Vidi Vici” – hij kwam terug, hij keek en hij overwon opnieuw… Niets moest er hier nog bewezen worden!

Eric Schuurmans

 

Line up:

Jim Allchin: lead vocals, guitars
Ben Smith: drums, percussion
Dan Dean: bas
Brooke Lizotte: keyboards
New York Brass: horns
Martin Ross, Mycle Wastman (4), Keely Whitney (2): backings  / (lead vocals)
Owen Gurry: strings

Discography:

2009: “Enigma”
2011: “Overclocked”
2013: “Q.E.D.”

Artiest info
Website  
 

Info: Blind Raccoon

video