DAN McKINNON - AS SHARP AS POSSIBLE

Voor de liefhebbers van de hardere bluesrock is er uit Canada een nieuwe naam komen opduiken. Don McKinnon heeft na zijn titelloze debuut EP begin vorig jaar een volledig album op de markt gebracht dat luistert naar de naam “As Sharp As Possible”.

De uit Toronto afkomstige gitarist heeft een duidelijke voorliefde voor Heavy Metal, Glam Rock , Fusion en laat dat doorwegen in zijn met blues doordrenkte songs. Hij heeft intussen al optredens achter de rug in ondermeer Los Angeles, New York en Chicago en heeft in JUNO Award winnaar en bluesgitarist Jack De Keyzer een uitstekend producer weten te strikken. Omringd door Aaron Carter op bas en John Foster op drums wordt er tien songs serieus van jetje gegeven. De nummers werden trouwens allen door McKinnon zelf geschreven.

De opener “Ain’t Looking Back” laat je trouwens niet toe om naast de, zeg maar, striemende gitaarriff te kijken. De zang van Dan op dit nummer is nog best aangenaam te noemen, iets wat we jammer genoeg niet voor heel het album kunnen aanhalen. Over de band zegt Dan zelf “Striving To Be Better Than What They Are…To Be As Sharp As Possible” en daar is geen speld tussen te krijgen. De zware gitaar blijft overheersen en leunt zelfs zwaar tegen heavy metal aan in “Got It Bad”.

De broodnodige adempauze komt er met “Killing Time” met een fantastische snarensolo van de man edoch waar de zang ons wat melig overkomt. Hartstochtelijk gezongen dat wel maar hij lijkt er zich moeten voor te forceren. Het hier opvolgende “Heart Attcak” weet ons ook wel te boeien al was het met de passende achtergrondzang. Ik weet niet of McKinnon indertijd de met Bo Derek in de hoofdrol furore makende “10” heeft gezien maar “Perfect Ten” doet ons er in ieder geval aan herinneren. Het liefdeslied zal meerdere harten weten te beroeren.

De plaat eindigt met het haast hardrock-achtige “Different Road” en laat nogmaals McKinnon’s vingervlugge gitaarspel bewonderen. Als geheel zal A.S.A.P. zeker de liefhebbers van de zwaardere bluesrock weten te bekoren. Als hij wat schaaft aan zijn zang, wat waarschijnlijk met de jaren zo wel zal gebeuren, en wat meer aandacht heeft voor melodie zal hij zijn plaats wel weten te bemachtigen. Het talent is er in ieder geval.

Luc Meert


Artiest info
Website  
 

video