PHIL GATES - LIVE AT THE HERMOSA SALOON

We herinneren ons nog dat we bij de bespreking van zijn vorig album “Addicted To The Blues” wat met gemengde gevoelens zaten. Phil Gates heeft met zijn nieuwste release “Live At The Hermosa Saloon” de balans duidelijk richting positief doen uitslaan.

Hij opent met de titelsong van de voorloper en bewijst nog maar eens wat een uitstekend zanger èn gitarist hij wel is. De redelijk basic shuffle weet hij toch te laten boeien met lekker vette riffs. ’s Mans achtste release intussen gaat dan verder met Mel London’s “Messin’ With The Kid”. We hebben een gigantisch probleem met dit nummer in die zin dat we elke versie die we ervan horen spontaan gaan afwegen tegen Rory Gallagher’s ultieme versie ervan. Maar Phil Gates brengt het er hier toch lovenswaardig vanaf. Met de zéér leuke solo van Morris Beeks op orgel en Gates’ uitstekend snarenwerk wordt hier fraai werk geleverd.

De funky baslijn van Ron Battle is een stevig fundament voor het radiovriendelijke “Away I Go” waarop Phil Gates alweer inventief weet uit te halen. Verrassend is de reggae getinte versie van Lovin Spoonful’s klassieker “Summer In The City”. Het door John Sebastian gepende nummer mag ook hier alweer een uitstekende solo van Beeks begroeten maar de waarheid gebiedt ons toch te zeggen dat we hier niet laaiend enthousiast over zijn al blijft de song an sich uiteraard een meezinger van formaat.

Zéér te spreken zijn we daarentegen wel over “Evening Train”. Een schitterend samenspel tussen de muzikanten in de beste Muddy Waters stijl met héérlijk stuwend drumwerk van Keith Williams. Ok de slower van dienst “I’m Lost” kan op onze goedkeuring rekenen al was het alleen al maar om Gate’s fantastische solo op zijn 6-snaren. De afsluiter is het soulvolle “Get Around Me” waarin Gates andermaal schitterend snarenwerk aflevert.

Negen van de elf nummers op deze uitgave zijn van de man zelf. In totaal krijg je zowat een uur goed tot uitstekend wek te beluisteren. Zowel tekstueel als muzikaal is dit van het betere werk. De fans zullen tevreden zijn.

Luc Meert

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: DCT Productions
Info: Blind Raccoon