THE HIGH BAR GANG - LOST & UNDONE  A GOSPEL BLUEGRASS COMPANION

In het Oude en overwegend seculiere Europa wordt in het algemeen wat meewarig en neerbuigend gesproken over gospel als serieus muziekgenre binnen het spectrum van de rootsmuziek. Ik zeg heel nadrukkelijk; in zijn algemeenheid, want opgeleukte gospel in combinatie met een strakke show kan nog altijd op waardering rekenen (The Five Blind Boys From Alabama), maar verder wordt gospel vaak ten onrechte gezien als louter stichtelijke muziek om de Boodschap te verspreiden.Jammer dit vermeende vooroordeel, want gospelmuziek heeft binnen het rootsgenre, en zeker op het Noord-Amerikaanse continent, een prominente plaats als het gaat om invloed op moderne artiesten en hedendaagse muziek.

The High Bar Gang uit Canada is zo’n band die traditionele gospel en bluegrass songs van nieuw elan weet te voorzien met iets van een hedendaagse benadering, maar in een klassieke bezetting en uitvoering.

De band werd in 2010 geformeerd door Colin Nairne die, geïnspireerd door bluegrasslegendes Bill Monroe en Ralp Stanley, besloot een band op te richten met zijn muzikale vrienden. The High Bar Band bestaat sinds 2010 en bestaat behalve uit Nairme op gitaar en mandoline uit Angela Harris (zang), Barney Bentall (zang / gitaar), Colin Nairne, Eric Reed (banjo / mandoline / akoestische gitaar / dobro), Rob Becker (zang / stand-up bass), Shari Ulrich (zang / viool / mandoline) en Wendy Vogel (zang).

De setlist van Lost & Undone is samengesteld door niemand minder dan Ry Cooder, een goede vriend van Colin Nairne en de band de boodschap meegaf om vooral deze nummers op de plaat te zetten

Resultaat is een montere, frisse benadering van aloude klassiekers als Hank Williams’  I Saw The Light, Ralph Stanley’s Over In The Gloryland of de tranentrekkende sleper Mother’s Only Sleeping van Bill Monroe. De zangpartijen zijn van engelachtig kaliber, de melodielijnen klinken eerlijk en oprecht en de akoestische invulling is in al zijn grootheid simpel maar uitermate doeltreffend en sfeerbepalend.

Van de eerste tot de laatste noot spat van dit album het enthousiasme en diepe liefde voor de muziek af in een heel basale productie met 4 microfoons in een huiskamer, geen overdubs en een live setting en uiteraard in mono.

The High Bar Gang krijgt het voor elkaar om elke fanatieke atheïst op de knieën te krijgen en op te liften naar een hoger level, al is het maar voor even.
Praise The Lord for The High Bar Gang!!

Ferenc Koolen

Artiest info
Website  
 

Label: True North Records

video