VARIOUS ARTISTS – AMERICANA 2

‘Americana’-muziek wordt officieel gedefinieerd als hedendaagse muziek waarin elementen van diverse Amerikaanse rootsmuziekstijlen zoals country, rock, folk, bluegrass, R&B en blues verzameld worden tot een geheel eigen sound.

De Britse platendealer Zafar Chowdhry is sinds zo’n dertig jaar actief in de muziekwereld als eigenaar van een eigen label en als verdeler van allerlei muziek die in die periode werd geproduceerd in uiteenlopende genres als disco, funk en soul. Samen met Mark ‘Goodvibes’ Taylor bracht hij in juli 2011 een eerste compilatiealbum op de markt met allerlei obscure tracks uit de jaren ’70 en ’80. De titel van die verzamelaar was “Americana” en de verkoop van de cd verliep meer dan behoorlijk.

Het kon dan ook moeilijk anders of er moest een opvolger voor die plaat worden klaargestoomd en nu is die er gekomen met de voor de hand liggende titel “Americana 2”. Voor die tweede cd verzamelden Zafar Chowdhry en Mark ‘Goodvibes’ Taylor zestien liedjes met een soul, disco en funky sound, nummers van 30 à 40 jaar geleden waarvan ik (als fervent muziekliefhebber) toch geen enkele track herkende. Vaak zijn deze songs ook afkomstig uit het repertoire van obscure zwarte artiesten.

Je zou de meeste liedjes onder de noemer ‘easy listening’ kunnen thuisbrengen, te beginnen met de funky openingstrack “There’s A New Group In Town” van de formatie “Breakaway”, gevolgd door twee discotracks: “I Know All About It” van een zekere E.J. Stamp en “Make Me Believe” van Archie James Cavanaugh.

Dit soort muziek hoor je eigenlijk nog steeds elke dag in de lift of al wandelend in het shopping center. Het is achtergrondmuziek die nooit echt opvalt maar evenzo nooit stoort. Tegenwoordig noemt men dit genre allicht ‘lounge’-muziek. “Hollywood” van ‘The Ray Camacho Band’ klinkt alsof ik het al honderd keer gehoord heb en de funky discosound van ‘TR’s Hot Ice’ in het gelijknamige nummer “Hot Ice” zou niet misstaan hebben op de soundtrack van de film ‘Saturday Night Fever’.

“Vaya Mulata” van Luc Cousineau is een jazzy funkinstrumental en de memorabele gouden jaren van de discomuziek kunnen herleven via de tracks “Give It To You” van ‘RCR’ en “Just One Touch” van Dan Mastroianni (zie video). “You Win, I Lose” van Hal Bradbury en “Without You” van Steve Eaton zijn dan weer keurige exponenten van de R&B en soulmuziek waar we een aantal decennia terug in de tijd maar niet genoeg van konden krijgen.

Het opnieuw luisteren naar deze haast vergeten sound was een vrij aangename bezigheid, hoewel er niets op deze plaat staat dat als onvergetelijk moet worden beschouwd. We weten niet of dat ook het beoogde doel van de heren Chowdhry en Taylor was, maar wat ons betreft is deze tweede verzamelaar “Americana 2” een best genietbaar album voor de nostalgische muziekliefhebbers onder ons.

(valsam)

 

Tracklisting
1. Breakaway - There's A New Group In Town
2. E.J. Stamp - I Know All About It
3. Archie James Cavanaugh - Make Me, Believe
4. Joseph Nicoletti - Night Time Stars
5. Spats (Your Lovin' Is) - Everywhere
6. The Ray Camacho Band - Hollywood
7. TR's Hot Ice - Hot Ice
8. Luc Cousineau - Vaya Mulata
9. Macky Feary Band - A Million Stars
10. RCR - Give It To You
11. Freudian Funk Band - I'm Ambivalent, About You Baby (Yes, Yes, Yes… No, No,No)
12. Dan Mastroianni - Just One Touch
13. Hal Bradbury - You Win, I Lose
14. Lucy Stone - Giving Love Instead Of Gold
15. Steve Eaton - Without You
16. Jaye P. Morgan - Here Is Where Your Love Belongs

Artiest info
Website  
 

Label: BBE Records
Distr.: V2

video