DOUG TIELLI – KERESLEY

Drie kwartier muziek in acht nummers met drie tracks die respectievelijk 7:17, 8:20 en 9:44 minuten duren. Dat is wat Doug Tielli, de Canadese zanger van de formatie ‘The Silt’ u op zijn tweede soloalbum “Keresley” wil aanbieden. De plaat is de opvolger van zijn solodebuut “Swan Sky Sea Squirrel” dat twee jaar geleden op de markt is gekomen.

Als één van de drie bekende muzikanten in één familie werkt de uit Toronto, Ontario afkomstige Doug Tielli net als zijn broers John (van de groep ‘Rheostatics’) en Martin (van ‘Metal Kites’) al vele jaren aan een toekomst in de wereld van de muziek. Het genre waarin hij zich heeft proberen te bekwamen kan worden gedefinieerd als indie rock, jazz of avant garde en bestaat uit vrij experimentele composities die in een sobere omkadering worden aangeboden op deze nieuwe plaat “Keresley”.

Bij de openingstrack “Water Falls” hebben wij het daar nog wat moeilijk mee, maar bij de tweede track “Milo” lukt het al wat makkelijker om je in de wereld van deze artiest in te leven. In het langst durende nummer “Oak” wordt er dan weer wat meer muzikaal geïmproviseerd en geëxperimenteerd met klanken en minder conventionele instrumenten. Je moet al wat intensiever op zoek gaan naar een herkenbare melodie in dit sacrale nummer, dat eerder als een filmische soundtrack klinkt.

Keresley is een kleine, pittoreske parochie nabij Coventry in de Britse regio West Midlands met amper 800 inwoners. Doug Tielli kwam daar eerder toevallig terecht toen hij na een Britse tournee een vlucht naar Canada had gemist. Hij besloot dan maar meteen om daar twee maanden afgezonderd te blijven en die rustgevende omgeving als inspiratiebron te gebruiken voor het componeren van de acht nummers die op deze mysterieuze plaat zijn terechtgekomen.

Het is wellicht ook de beste verklaring voor de schaarse muzikale omlijsting die bij deze liedjes werd gecreëerd. Zo hanteert hij zelf enkel een akoestische gitaar bij de song “Big Man Of The Underbrush”. Bij het sfeernummer “Being Mist” voegt hij daar de klanken van een zelf bespeelde trombone aan toe, maar het geheel blijft toch zeer sober en intimistisch.

De vlotst beluisterbare track op deze plaat is het laatste nummer “A Dream That I Am” dat we dan ook maar voor u hebben opgeslagen als video bij de recensie. Of u echt ‘happy’ zult kunnen worden bij de beluistering van het album “Keresley” durven we stellig te betwijfelen. Maar als u op zoek zou zijn naar sfeermuziek die u spiritueel van deze aardbol helpt los te komen, dan kunt u daarbij wellicht wel degelijk de hulp van Doug Tielli en zijn hier verzamelde liedjes gebruiken.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tin Angel Records
Distr.: Sonic-Rendezvous

video