OF MONTREAL – LOUSY WITH SYLVIANBRIAR

Kevin Barnes en Rebecca Cash vormen het zingende frontduo van de Amerikaanse rockgroep ‘of Montreal’ die in 1996 door Barnes werd gevormd in Athens, Georgia. De band speelt popmuziek waarin invloeden uit de elektronica-, de funk- en de afrobeatmuziek terug te horen zijn.

“Cherry Peel” was de eerste plaat van ‘of Montreal’ uit 1997 waarna nog tien andere platen het daglicht mochten zien gedurende een periode van amper vijftien jaar. Dit jaar verscheen dus hun twaalfde plaat onder de titel “Lousy With Sylvianbriar”. Het is de opvolger voor hun album “Paralytic Stalks” dat pas vorig jaar werd uitgebracht.

Leadzanger Kevin Barnes schreef tijdens een korte afzonderingsperiode in San Francisco begin 2013 alle elf tracks voor deze nieuwe plaat die begint met het uptempo gebrachte glamrocknummer “Fugitive Air”, de eerste single uit de cd en op bijgaande video te bekijken. Hij stond zelf ook in voor de productie van dit 12e album.

De nummers op “Lousy With Sylvianbriar” zijn allemaal gebaseerd op een catchy melodie en dito refrein dat meestal door zangeres Rebecca Cash wordt meegezongen. “Obsidian Currents” is een Bowie-achtige popballad, terwijl de ‘Beatles’ heropleven in het vrolijkere hoempapa-liedje “Belle Glade Missionaries” en in het meer laid back gebrachte “Colossus”, onze favoriete track op dit album.

Bij het epische “Triumph Of Disintegration” waant u zich weer heel even in de ‘golden sixties’ ten tijde van “Space Oddity” van David Bowie, terwijl troubadour Neil Young duidelijk als inspiratiebron heeft dienst gedaan voor de melodieuze countryballad “Amphibian Days” met knap pedal steelwerk van groepsbassist Bob Parins.

Complexloze rock’n’roll wordt aangeboden in het swingende “Hegira Émigré” en de strijkers worden boven gehaald voor het erg mooi door Rebecca Cash gezongen nummer “Raindrop In My Skull”. Afgesloten wordt er met het zeer melodieuze “Imbecile Rages” dat handelt over zijn turbulente relatie met zijn vrouw Nina Grøttland. Het is één van de meest persoonlijke songs van Kevin Barnes op “Lousy With Sylvianbriar”, een album dat wat ons betreft meteen op het lijstje van de beste platen van ‘of Montreal’ mag worden bijgeschreven.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Polyvinyl Records
Distr.: Sonic-Rendezvous

video