SMOKIN’ JOE KUBEK & BNOIS KING - ROAD DOG’S LIFE

Over hun voorganger “Close To The Bone” waren we wat minder enthousiast maar met hun nieuwste “Road Dog’s Life” zijn we alweer zéér te spreken. Meer zelfs, het is één van hun hun beste ooit! Het is hun vijftiende album inmiddels sinds hun samenwerking goed twintig jaar geleden begon.

Uit de twee verschillende stijlen die de heren hanteerden, Joe bekend als stevige Bluesrocker en Bnois meer naar de jazzy stijl neigend, is alweer een aantrekkelijke symbiose gegroeid die weet te boeien van begin tot einde. Laat er nog eens schoon volk komen aanschuiven als harmonicameester Kim Wilson, de steeds fantastische Randy Chortkoff , zie ook bespreking Sugaray Rayford, en ene Kid Anderson en de kwaliteit is gegarandeerd.

Twaalf nummers waarvan twee covers. Het grappige eraan is dat de ene cover een G. Harrison song is en de andere een Stones nummer al willen ze hun diverse muzikale achtergrond nog eens onderstrepen. In onze jonge jaren wou er nogal eens heftige discussies plaatsvinden, je was voor The Beatles of je was voor The Rolling Stones maar voor beiden viel niet te lijmen. Wij hielden ons steeds ver van deze discussie omdat we toen al geen partij wouden kiezen omdat beiden ons wisten te bekoren. Soit, we wijken af.

Aftrapper “Big Money Sonny” is al direct een mee stampbaar nummer, eigenlijk al direct een rode draad loper voor wat volgen gaat. De wisselwerking tussen hun beider gitaarstijlen werkt zo goed en aanstekelijk dat de applausmeter hier ten huize geregeld in het rood gaat staan. Je moet wat dat betreft maar eens luisteren naar “Face To Face”.

Harrison’s “Don’t Bother Me” lijkt op het eerste gehoor een wat vreemde eend in de bijt maar de slower met de warme stem van King heeft toch iets na meerdere beluisteringen. De dreigende baslijnen op deze ballad lijken de songs soms te willen laten ontploffen als een bluesrocksong maar alles wordt netjes binnen de lijnen gehouden. En ook “Play With Fire” van The Rolling Stones kan op onze goedkeuring rekenen ook al met de stevige mondharmonicabijdrage van Chortkoff in de verder met de handrem opgetrokken rockende versie die we te horen krijgen. Helemaal wild zijn we van “Talkin’ Bout Bad Luck” waarin zwaar geknipoogd wordt naar Muddy Waters’ “Mannish Boy”.

Kid Anderson’s bijdrage op het met rumba licks gekruide “That Look On Your Face” is niets minder dan een inventieve, prachtige solo. “Nobody But You” is nog zo een nummer waar je na ettelijke beluisteringen maar niet genoeg kunt van krijgen. Volumeknop naar rechts en alle details ontwarend. De stevige uithalen van Joe uit de rechterluidspreker en de zachtere akkoorden van Bnois uit de linker. Rampetampende blues met alweer gesmaakt harmonicawerk van zowel Wilson als Chortkoff!

De tekst in de rockende titelsong zegt wat spelplezier betreft alles en beter zou je het niet kunnen samenvatten: “ We Have Lived A Road Dog’s Life But We Wouldn’t Have It Any Other Way”. We kunnen er in inkomen na het beluisteren van dit bijzonder aangenaam en sterk album!

Luc Meert

 

Artiest info
Website  
 

Label: Delta Groove Music
Distr.: Coast to Coast

video