BLITZEN TRAPPER – VII

Toen ik voor het eerst de groepsnaam ‘Blitzen Trapper’ hoorde was ik er van overtuigd dat het hier om één of andere Duitse hardcoreband ging. Tot mijn verbazing ging het echter over een in 2000 opgericht country- en folkmuziek spelend kwintet uit Portland, Oregon. Stichter en leadzanger Eric Earley is ook de componist van alle nummers die ‘Blitzen Trapper’ spelen. De overige bandleden zijn leadgitarist Erik Menteer, toetsenist Marty Marquis, bassist Michael Van Pelt en drummer Brian Adrian Koch.

Sinds hun start in de Amerikaanse countryfolkscène bracht de groep al zes albums op de markt met de cd “American Goldwing” in 2011 als laatste wapenfeit. Nu is er echter een nieuwe plaat uitgekomen die niet helemaal toevallig “VII” heet omdat het hun zevende studioalbum is geworden. Deze cd bevat twaalf nieuwe nummers die vanuit de pen van Eric Earley ontstaan zijn en die telkens opnieuw invloeden uit de traditionele folkmuziek in zich dragen, vaak gedragen door typische banjoklanken.

Tekstueel vertrekt ‘Blitzen Trapper’ steeds weer vanuit een bepaalde situatie die nadien breder uitgesponnen wordt tot een apart verhaal. Openingstrack “Feel The Chill” is zo’n vertelling van de ervaringen van een dame die op zoek gaat naar het avontuur in een lokale bar. Het samen met gospelzangeres Liz Vice vertelde “Shine On” is muzikaal wat meer funky en een mondharmonica brengt wat elementen uit de bluesmuziek in deze song, net als in het wat verder volgende “Valley Of Death”.

Verloren liefde en het bijhorende verdriet vormen het thema van de folkballad “Ever Loved Once” en het nummer “Thirsty Man” hoeft wellicht geen verdere uitleg. De eerlijkheid gebiedt ons om te zeggen dat we de zin van de songs “Oregon, Geography” en “Neck Tatts, Cadillacs” niet helemaal heb kunnen terugvinden. Maar dat wordt nadien ruimschoots goedgemaakt door het nummer “Earth (Fever Called Love)” en het boeiende reisverhaal dat verteld wordt in “Drive On Up”.

Onze favoriete tracks staan echter helemaal aan het slot van het album “VII” en heten “Faces Of You”, een jazzy en laid back gebrachte loungetrack, en “Don’t Be A Stranger” (zie video). Die song gaat over de gevoelens bij het beëindigen van een liefdesrelatie en laat horen dat leadzanger Eric Earley over een mooi stemgeluid beschikt. Dit nummer is ook de meest typische alt.countrysong op deze plaat en misschien wel net daarom onze lievelingstrack.

Verder valt er niet zoveel meer over het nieuwe album van ‘Blitzen Trapper’ te vertellen. Het is een verzameling van degelijke nummers geworden, gebracht in de vertrouwde stijl van deze groep. We durven dan ook vermoeden dat er na “VII” binnen afzienbare tijd ook nog een achtste plaat zal volgen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Lojinx
Distr.: V2

video