ED ASKEW – FOR THE WORLD

Ed Askew werd in 1940 geboren in de Amerikaanse staat Connecticut maar hij woont sinds 1987 in New York City waar hij werkt als schilder en als singer-songwriter. Hij behoort met zijn 73 jaar niet meer tot de jongsten, zoals eveneens moge blijken uit het feit dat hij al schilderkunst ging studeren in 1963 en dat hij zijn eerste plaat “Ask The Unicorn” uitbracht in 1968.

Toch duurde het daarna tot 1999 vooraleer er een tweede plaat van Ed Askew op de markt verscheen onder de titel “These Nights And Days”. Nadien volgden de albums “Little Eyes” (2005), “Rainy Day Song (2008) en “Imperfiction” (2011). Nu komt daar een splinternieuwe plaat bij in de vorm van de tien songs tellende cd “For The World”. De titeltrack van dit nieuwe album krijgt u al meteen aangeboden via de bijgevoegde videoclip.

Voor de opnamen van deze nieuwe cd kon hij rekenen op de muzikale hulp van banjospeler Tyler Evans, gitarist Marc Ribot en folkzangeres Sharon Van Etten die backing vocals aflevert bij de drie songs “Roadio Rose”, de mooie pianoballad “So” en “For The World”. Dat eerste nummer “Roadio Rose” is een 7 en halve minuut durende, schitterend folkepos met een waardevol verhaal waarin de stem van Ed Askew ons doet denken aan die van countrylegende Willie Nelson.

Die typische tremolo in de stem van een wat oudere zanger als Willie Nelson heeft Ed Askew dus ook, zoals eveneens blijkt bij het tweede liedje “Blue Eyed Baby”. Ook persoonlijke ervaringen maken het onderwerp uit van enkele liedjes op dit album zoals bij “Moon In The Mind” en bij “Baby Come Home”.

Het kennersoog van de schilderende artiest leidde tot een zeer kleurrijke en beschrijvende songtekst bij het intimistische nummer “Paper Horses”. Ook beklijvend is het aan een piano spelende Randy Newman herinnerende, geheel akoestische nummer “Maple Street”.

Als professioneel schilder moest er natuurlijk ook een schilderij van Ed Askew op de cover van deze plaat. Dat werd een zelfportret van de meester dat even stijlvol is als de muziek die hij op zijn uitstekende nieuwe plaat heeft samengebracht met de hulp van enkele zeer talentrijke New Yorkse muzikanten.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tin Angel Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video