SOULSTACK  – FIVE FINGER DISCOUNT

Met als uitvalbasis Ontario, CA, is “Soulstack” opgerezen uit de assen van de populaire Toronto blues band “Wickens-Knight” (Dylan Wickens & Jonathan Knight). Frontman, zanger en gitarist Jon(athan) Knight verzamelt een andere award winnaar Tom Bona (zang/drums), Mark Wessenger (zang/keys) en Josh Knight (zang/bas) rond zich om rond 2011 de nieuwe “Soulstack” te vormen. Hun debuutalbum “Big Red” is in twee dagen opgenomen in de koude winter van 2011, in de studio’s van de Canterbury Music Company in Toronto, met producer Jeremy Darby (Van Morrison, Smokey Robinson, Keith Richards…). “Soulstack” was in het voorbije jaar in Canada te zien en te horen tijdens enkele belangrijke festivals, waaronder ‘Montreal Jazz’, ‘Mont Tremblant’, ‘Kitchener Blues’ en het ‘Toronto Waterfront Blues Festival’.

Het tweede album van “Soulstack” bevat twaalf tracks die alle gecomponeerd zijn door het duo Knight / Wessenger. Enkel de afsluiter “This May Be The Last Time” is een traditional. Voor hun tweede album “Five Finger Discount” werkten ze opnieuw samen met producer Jeremy Darby. Met de extra gitaristen Chris Latta (bariton en lead gitaren) en Darryl “Harpo” Peterson (bas gitaar), legt de band meer diepte en gevoel in hun soul sound. Jonathan Knight deed de mix en de productie. Het album bevat een verscheidenheid aan genres en muzikale emoties: rockers als 2”Not The Only One” [Mark Wessenger (keys) opent nadrukkelijk en legt met zijn knappe grooves de juiste accenten in deze versmachtende song] & 4”Fold Up Your Heart”, funk in 7”Hangin’ In The Kitchen” en de ontroerende ballade met de erg mooie duetten (mijn favoriet !) 10”Born To Make Me Cry”. Overige tracks: 1”Long Way Down” 3”Want You To Stay” & 5”Warm Bed To Sleep On” [Soul met een verleidelijke R&B touch, waaraan je niet kunt weerstaan] – 6”Friend” [Nog een andere ballade met veel soul] –8”Have Mercy” [Een speelse smeekbede (met een onverwachte grootse finale) die de deur van de kerk op een kier open zet] – 9”All A Man Can Do”  –11”Living Room” [Even rocken voor de grote finale er aan komt] – 12”This May Be The Last Time - Live” [Een live opname en de enige bewerking op het album: een gospel nummer met Canadese ballen…]. Of, we kunnen het ook samenvatten als volgt: een opwekkende tijdloze roots verzameling van mooie melodieën en harmonieën, klassieke orgelpartijen en aanstekelijke gitaar licks… Voor mij mag dit zeker wat meer zijn!   

In “Five Finger Discount” bevestigt “Soulstack” niet alleen de vintage sound van hun debuutalbum “Big Red”, maar gaan ze ook nog een stap verder. Met dit album zet de band vanuit Canada, een stap over de grenzen in de richting van alle roots, Southern rock en soul muziek liefhebbers. Voor alle liefhebbers van “Little Feat”, Ry Cooder, Otis Redding, “The Band”… is dit een aanrader!

Eric Schuurmans

 

Line up:

Jonathan Knight: lead vocals, guitars
Mark Wessenger: vocals, keyboards
Tom Bona: drums, percussion, vocals
Chris Latta: baritone, lead guitars
Josh Knight: bass, vocals
Guest:
Darryl “Harpo” Peterson: bass

Discography:

2012: “Big Red”
2013: “Five Finger Discount”

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video