THE REVEREND SHINE SNAKE OIL CO. – THE NEW GOSPEL OF THE WAYWARD

In 2007 werd in New York een nieuwe rhythm & bluesformatie opgericht door zanger Claudius Pratt en zijn vriend-gitarist Justin Moses Gunn. Ze hadden blijkbaar lang nagedacht over een groepsnaam want dat werd uiteindelijk ‘The Reverend Shine Snake Oil Co.’, een zeer opvallende naam waarvan we de oorsprong niet konden achterhalen.

De band werd nadien vervolledigd met bassist Martin Ollivierre, drummer Matthias Klein en percussionist Nikolaj Høi-Harp die ook op bluesharmonica speelt. In 2008 verscheen met “Soap Box” een eerste single van deze groep en in 2011 kwam er een tweede single op de markt onder de titel “Belligerent”. De gelijknamige song (zie video) doet nu ook dienst als eerste van de 9 tracks op hun onlangs internationaal uitgebrachte plaat “The New Gospel Of The Wayward” waarop ook “Soap Box” is terug te vinden.

‘The Reverend Shine Snake Oil Co.’ verhuisde onlangs met hebben en houden naar de Deense hoofdstad Kopenhagen en sloot er een nieuwe platendeal waardoor deze plaat nu ook in heel Europa op de markt kan verschijnen. Vorige maand was deze groep voor 4 clubconcerten in Nederland en hun op negro-spirituals gebaseerde R&B-songs konden er op heel wat bijval rekenen.

De negen nummers op deze eerste full-cd klinken rauw, punkerig en ongepolijst en lenen zich wellicht uitstekend om meegebruld te worden tijdens een live optreden van de groep. We kunnen ons alvast iets dergelijks voorstellen bij de tracks “Modern Man”, “Your Savior” en het satanische “Lay With Me”. Daarnaast kan de band ook wel eens verdacht poeslief uit de hoek komen met het naar de beroemde uitgaansbuurt ‘Nyhavn’ in Kopenhagen vernoemde liedje, waarin zelfs de violen een vooraanstaande rol komen spelen.

We weten niet zo goed hoe we een oordeel over deze debuutplaat van ‘The Reverend Shine Snake Oil Co.’ moeten vellen. Maar eigenlijk doet onze mening ook niet echt terzake, want het is uiteindelijk de appreciatie van de muziekliefhebbers zelf die bepaalt of er een grote muzikale toekomst voor deze Amerikaans-Deense formatie en hun album “The New Gospel Of The Wayward” is weggelegd.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 


Label: Harlem Recordings
Distr.: Suburban Records / Rough Trade

video