NICK LOWE – QUALITY STREET: A SEASONAL SELECTION FOR ALL THE FAMILY

Allerheiligen is net gepasseerd en we kunnen ons langzaam maar zeker beginnen op te maken voor het volgende grote traditionele feest aan het einde van het jaar. Kerstmis loert nu al van op een nog veilige afstand op onze aandacht en de bij dat feest horende sfeer wordt deels door versieringen in oeroude traditie opgewekt.

Dit jaar zal daar echter een aangename nieuwigheid mogen aan toegevoegd worden want niemand minder dan het intussen 64-jarige rockicoon Nick Lowe heeft een uitstekende kerstplaat in elkaar geknutseld met eigen composities, interpretaties van traditionals en knappe coverversies van bij dit eindejaarsfeest horende liedjes.

Op de video bij deze recensie kunt u een fragmentje horen van elk van de twaalf nummers op het album “Quality Street: A Seasonal Selection For All The Family”. Op de hoes van de plaat staat Nick Lowe met zijn huidige echtgenote Peta Waddinton in kersttenue aan zijn zijde. Met haar kreeg hij in 2005 een zoontje Roy, de kleine roodharige die rechts onderaan op de foto in een voetbaltruitje van zijn favoriete club staat afgebeeld. Alle andere personen op de foto vormen samen zijn hele familie aan wie hij dit kerstalbum heeft opgedragen.

De plaat opent met een rockabilly-versie van de traditional “Children Go Where I Send Thee”, gevolgd door “Christmas Can’t Be Far Away” dat halverwege vorige eeuw door Boudleaux Bryant werd geschreven voor crooner Eddy Arnold. Van Nick Lowe’s eigen composities staan er vier nummers op deze plaat: “Christmas At The Airport”, “The North Pole Express”, “I Was Born In Bethlehem” en het samen met Ry Cooder geschreven jazzy nummer “A Dollar Short Of Happy”.

De Canadese singer-songwriter Ron Sexsmith schreef speciaal voor dit project van Nick Lowe het nummer “Hooves On The Roof”. De klassieke ballad “Old Toy Trains” van Roger Miller uit 1967 kreeg ook een plaatsje op deze cd, net als de door Roy Wood’s glamrockband ‘Wizzard’ in 1973 tot superhit gebombardeerde klassieke kerstsong “I Wish It Could Be Christmas Every Day”. Langjarig Nick Lowe-bandlid Geraint Watkins geeft aan deze song met zijn aan Augie Meyers ontleende orgelklanken een heel speciaal tintje waardoor het een liedje van ‘Sir Douglas Quintet’ lijkt te zijn.

Dat dit geen traditionele kerstplaat met de door iedereen gekende liedjes is geworden wordt bewezen door het feit dat er eigenlijk maar één algemeen bekende klassieker op de tracklijst werd opgenomen met “Silent Night”, dan nog een nummer waaraan Nick Lowe op deze plaat een geheel eigen zachtjes rockende interpretatie met blazers en farfisa-orgeltje heeft gegeven. Als u eens wat totaal anders zou willen horen voor rond de versierde dennenboom tijdens de kerstperiode, dan kunnen wij u “Quality Street: A Seasonal Selection For All The Family” van Nick Lowe zeer warm aanbevelen.

(valsam)

 

4 maart 2014: De Spil, Roeselare, BE
5 maart 2014: C-mine Cultuurcentrum, Genk, BE
6 maart 2014: De Roma, Antwerpen, BE
8 maart 2014: Paard van Troje, Den Haag, NL
9 maart 2014: Poppodium Nieuwe Nor, Heerlen, NL
10 maart 2014: Vredenburg Leeuwenbergh, Utrecht, NL
12 maart 2014: Roepaen Podium, Ottersum, NL
13 maart 2014: Grote Kerr, Enschede, NL
15 maart 2014: De Oosterpoort, Groningen, NL
16 maart 2014: Paradiso Main Hall, Amsterdam, NL
17 maart 2014: Leidse Schouwburge, Leiden, NL
20 maart 2014: Theater Odeon, Zwolle, NL
21 maart 2014: Philharmonie, Haarlem, NL
22 maart 2014: Muziekgebouw Frits Philips, Eindhoven, NL

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records
Distr.: Rough Trade

video