RADICAL FACE – THE FAMILY TREE: THE BRANCHES

Meer dan acht jaar geleden begon Indie-folk artiest Ben Cooper, aka Radical Face, te schrijven aan een fictief verhaal over een in de negentiende eeuw levende familie, The Northcotes, en besloot hier een muzikale trilogie uit te filteren waarmee de karakters van The Family Tree tot leven kwamen. Hij wilde dat alles zo authentiek mogelijk klonk en gebruikte hoofdzakelijk akoestische instrumenten en zelfs instrumenten die dateerden uit dit vervlogen tijdperk. De opnames gebeurden in een schuur achter het huis van zijn moeder in Jacksonville, Florida en in 2011 zag het op veel lovende kritieken onthaalde eerste deel , “The Roots” het levenslicht, een album dat hoge toppen scoorde in de folk en singer-songwriter charts. Vandaag zet hij het verhaal van The Family Tree verder met het tweede deel van de trilogie, “The Branches”, dat in dezelfde stijl verder borduurt van knap verhalende songs, waarbij Cooper zelfs de Amerikaanse geschiedenis bestuurde om de juiste referentiepunten te hebben en deze mixte met zijn persoonlijke ervaringen.

Ben Cooper heeft met “The Branches”, het tweede deel van uit de trilogie van The Family Tree, een zeer sfeervol en gelaagd album in elkaar gebokst dat een aandachtige luisteraar verdient. Primair is er de verhalende opbouw van de nummers, maar hij blinkt eveneens uit met de wervelende composities, die even passioneel als teder kunnen klinken en in één song dikwijls kunnen buigen op wisselende ritmes en krachtige uithalen. De nadruk ligt voornamelijk op het samenspel tussen akoestische gitaar en piano, aangevuld met knappe, hemelse zangpartijen en krachtige accenten van heel typerende percussie.

De twaalf nummers tellende plaat schept zo vooral sfeerbeelden en roept emoties op die gaan van plechtige verstilling en rust, zoals in het op hoge stemmen en weids tokkelende akoestische gitaar, in alle eenvoud openende “Gray Skies” , maar kan even vurig alternatief rockend uit de hoek komen in het meer dan zes minuten durende “The Gilded Hand”, dat na een geheimzinnige ratelende start op tikkende percussie, een statige aanhef kent, maar halverwege losbarst naar een theatrale, bijna symfonische rockfinale. Veel nummers uit “The Branches” werken zo naar hoogtepunten in op en neer deinende arrangementen, die dikwijls bedrieglijk rustig en mijmerend starten, maar zich gaandeweg aanpassen aan de emotionaliteit van het verhaal. Cooper gebruikt hier verschillende stijlvormen en instrumenten zoals in “Holy Branches”, dat een folkie start kent op akoestische gitaar en piano, maar gaandeweg krachtig en explosief uitbreekt op percussie en strijkers, deinend op een knap verhalende zanglijn, aangevuld met krachtige harmonische samenzang. Op het melancholische getokkelde “Reminders” doet een weidse elektrische gitaar zijn intrede en zet hij zich met kletsende percussie af tegen een ander, niet door hem geliefd familielid. Die percussie speelt trouwens een belangrijk accentuerende rol op “The Branches” en Cooper weet hier variatie in te brengen door op het plechtig walsende en met strijkers doorweven “Summer Skeletons” met kralenpercussie uit te pakken, in “Chains” letterlijk de kettingen te laten rinkelen samen met kletsende handpercussie en ze zelfs weg te laten in het droeve verhaal van een oorlogsslachtoffer in “Letters Home” , wat de nadruk nog meer op het verhaal en de subtiele instrumentatie legt van akoestische gitaar en piano, bijwijlen opgehemeld door een krachtig gezongen refrein. De plaat blaast letterlijk hijgend zijn laatste adem uit in het droef op orgel en piano slenterend “We All Go The Same”, waarin hij wijs besluit dat iedereen, rijk, beroemd of arm gelijk is in de dood.

Radical Face heeft met het tweede deel van zijn trilogie over The Family Tree, “The Branches”, een onmisbaar vervolg gebreid aan “The Roots”. Wie weg was van het eerste album zal het vervolg zeker zo spannend vinden en al uitkijken naar het slotstuk. Er is nog meer goed nieuws: Radical Face komt binnenkort onze podia onveilig maken, dus liefhebbers, wees op post.

Yvo Zels

 

15 November: Crossing Border Festival Enschede (NL)
16 November Crossing Border Festival Den Haag (NL)
17 November Crossing Border Festival Antwerpen

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Nettwerk
Distr.: V2

video