TIM EASTON - NOT COOL

Troubadour Tim Easton, busker, wereldreiziger, songwriter, gitarist, harmonicaspeler, echtgenoot en vader trok van Californië naar Nashville met de bedoeling aldaar in te burgeren. Al gauw trok hij er naar de studio om tijdens de laatste januaridagen zijn zevende studioalbum ‘Not Cool’ op te nemen. De winterkou lijkt alleszins geen vat te hebben gehad op het studioklimaat want de opmonterende songs horen eerder thuis in het verwarmend interieur van een gezellig stamcafé met centraal een jukebox. Het soort verzamelplek waar je gans de avond je lievelingsongs kan beluisteren! Aan het zwoele bezwerende ‘They Will Bury You’ zou ik dan wellicht al mijn kleingeld spenderen om daarna aan de tap nieuw gleufgeld te vragen voor het aanstekelijk rockende ‘Lickety Split’ of het intrigerende ‘Gallatin Pike Blues’. Tussen de opvrolijkende rock-’n-roll en boogie tracks is er ook plaats voor enkele poëtische songs reflecterend over zelfdestructie en vergankelijkheid. Het gevoelvolle instrumentale ‘Knock Out Roses’ met Megan Palmer’s nostalgische vioolbegeleiding draagt Easton op aan Levon Helm als een laatste huldebetoon en een voorlopig vaarwel. Hij overleed in april 2012, het seizoen waarop alles opnieuw in bloei geraakt.

De algehele vintage groove en instrumentale bijdrages van het ter plekke samengesteld muzikaal collectief dragen bij tot dat retro gevoel dat ook al aanwezig was in Easton’s eerste albums. De klanken die hem tegemoet kwamen vanuit de honky tonk ‘Robert’s Western World’ in Nashville spraken hem eveneens aan. Al vijftien jaar trekt gitarist Tim Easton met zijn kostbare songbagage door Amerika en Europa, sinds hij in 1998 zijn debuutalbum ‘Special 20’ uitbracht. Hij maakte ooit deel uit van de ‘Haynes Boys’ en veel later van ‘ESP’, het trio dat hij vormde met Stagger en Phillips met wie hij het gezamenlijk album ‘One For The Ditch’ uitbracht. Overal waar hij komt treft Tim Easton wel bevriende muzikanten aan zoals ook bij de opname van dit album. O.m. gitarist Sadler Vaden, contrabassist Joe Fick en drummer Jon Radford spelen mee. En niet te vergeten JD Simo op slidegitaar! Brad Jones en Robin Eaton zijn de producers.

Songpoëet Tim Easton schreef als vanouds zelf zijn songs die vaart en humor -‘Crazy Motherfucker From Shelby, Ohio’- met verhaalkunst en tederheid combineren. Je hoort invloeden van zowel Elmore James als J.J. Cale. ‘Four Queens’ met prachtige slidegitaar en harmonicabegeleiding heeft een hoog Bob Dylan gehalte terwijl het weemoedige ‘Not Cool’ met broze pianoklanken bij de tristesse van een David Blue aansluit. De warme klankkleur van alle songs, Tim’s melodische hese zang, de vintage percussie, de afwisseling van rock en intuïtieve blues en de spontane interactie tussen alle muzikanten tillen dit album op tot een van zijn allerbeste. Spijtig dat de afspeeltijd maar een half uur duurt. Maar binnenkort toert hij door België en krijgen we de kans om te genieten van een vermoedelijk wederom schitterend avondvullend concert waar de spirit van het woestijnplaatsje Joshua Tree gegarandeerd doorheen zal waaien.

Marcie

 

Nov 7, 2013   Bergen op Zoom (NL) Zwijnshoofd
Nov 8, 2013   Brussel (B) Toogenblik
Nov 9, 2013   Hoorn (NL) Huis Verloren


 

Artiest info
Website  
 

Label: Campfire Propaganda / Thirty Tigers

video