LISA KNAPP – HIDDEN SEAM

Het minste wat je van Lisa Knapp kunt zeggen, is dat ze haar tijd genomen heeft om te werken aan de opvolger van haar destijds terecht alom bejubelde debuutplaat “Wild and Undaunted”. Voor wie het mocht ontgaan zijn, die plaat dateert uit 2007 en da's dus ruim zes jaar geleden.Maar of het wachten de moeite waard blijkt!

Laat ik maar meteen beginnen met de conclusie: dit is een vijfsterrenplaat die in de eindejaarslijstjes flink zal kibbelen met de werkstukken van Fabian Holland en Sam Lee. De Engelse folk boomt tegenwoordig, zoveel is zeker en Lisa Knapp is een van de exponenten van deze hernieuwde beweging.

Ondergetekende, met zijn voornamelijk grijze haren en een jeugd die zich, op muzikaal vlak, grotendeels in de eerste echte Britse folkwave afspeelde, kan alleen maar blij zijn om de doorbraak van mensen als Lisa Knapp: zij zetten een traditie voort, die ons geweldige zangers en zangeressen opleverde maar die vooral altijd aandacht is blijven hebben voor het verhaal in de song.

Op de nieuwe plaat geeft Lisa zelf aan hoezeer zij plaats wil nemen in de rijke traditie: zij nodigde enkele heel grote namen uit om met haar te komen samenwerken, -zingen en -spelen. Die Grote namen zijn echt wel Groot: Martin Carthy speelt mee op “Two Ravens”, een adembenemende song over de ziekte van Alzheimer; Op “Black Horse”, een nummer van wijlen Lal Waterson, spelen en zingen Lal's dochter Marry en de huidige leidende stem van de Schotse Folk, James Yorkston; op de slottrack “Hushabye” komt Grande Dame Kathryn Williams meezingen en voor het absolute hoogtepunt van de plaat, de twee songs die “Hunt The Hare pt.I” en “Hunt The Hare pt II” getiteld werden, is er vocale en muzikale assistentie van Alasdair Roberts.

Je hoeft geen kenner te zijn om te beseffen dat mensen van dergelijke envergure zich niet inlaten met de eerste de beste plaat van de eerste de beste onbenullige zanger(es) en ik kan niet anders dan vaststellen dat ik zeventien dagen aan een stuk deze CD in de speler van de auto had zitten. Dat gebeurt uiterst zelden, maar deze keer is daar echt alle reden toe. Dit is namelijk een parel van een plaat, die naast geweldige zangpartijen van Lisa en haar gasten -haar stem doet trouwens af en toe denken aan die van Björk-, naast fenomenale instrumentale partijen en een indrukwekkend artwork, ook nog eens een heel straffe productie te bieden heeft.

Echtgenoot en muzikale partner Gerry Diver liet zijn fascinatie voor geluidjes en loopjes in net voldoende mate de vrije loop en het resultaat is een plaat waar je keer op keer ademloos zit naar te luisteren. Dat er een heel oud weerbericht van de Britse weerkundige dienst vakkundig door de openingssong gemixt werd, samen met allerlei geluiden van dieren die de zee bevolken en van draaiende scheepsmotoren is iets wat je pas na meerdere beluisteringen opvalt en dus precies daarom een bewijs van een akelig perfecte productie. Ik heb het doorgaans nogal moeilijk met de gulle sterrengevers uit de Engelse bladen, maar deze keer kan ik niet anders dan mij bij hen aansluiten, want dit is een fe-no-me-na-le plaat!

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

Label: Navigator Records

video