STEVIE AGNEW - WRECKIN' YARD

Het debuut van deze Schotse jongeman, afkomstig uit Dunfernline, is een cd geworden vol met wat we best kunnen typeren als "workin class hero" verhalen. Stevie Agnew was ook voor ons een volslagen onbekende, zowat we enige wat we over hem te weten kwamen, was het feit dat hij de zoon was van Pete Agnew, bassist en oprichter van de rockband Nazareth, die eind jaren zestig en een groot deel van de jaren zeventig heel wat succes behaalden zowat overal ter wereld.

Gelukkig voor ons staat de muziek van vader en zoon mijlen ver van mekaar verwijderd. Zoon Stevie maakt mooie, indringende Americana, die sterk geïnspireerd is door mensen als Bruce Springsteen, waar hij van jongsaf een grote bewondering voor had. Toch zijn de subtiele Schotse invloeden in de keuze  van de instrumentatie merkbaar, door het regelmatige gebruik van fiddle’s, banjo’s en akoestische gitaren. Zijn songs hebben inhoud en sfeer, net als die van zijn grote voorbeeld, en geven stof tot nadenken.

Zoals gezegd is dus de grote bewondering voor "The Boss" regelmatig hoorbaar, zeker in de titelsong. Ook de tweede track "Pretend You Love Me Tonight" heeft nog datzelfde Springsteen sfeertje, al was het maar door de regelmatig opduikende mondharmonica die dat herkenbare geluid oproept. "All That I Can See", dat daarna volgt, opent met het aparte stemgeluid van backingzangeres Kirsten Adamson, dat een weinig aan een kruising tussen Dolly Parton's en Kate Mc Garrigle's stemgeluid doet denken. Reeds na een tweede beluistering valt me al op hoe de meeste songs zich in je geheugen vastbijten, een teken dat we met een echt sterke  songwriter te maken hebben.

De samenwerking tussen Steve en zijn vriend Chris Smith klikte perfect. Chris, die voor het schrijven van de songs verantwoordelijk was en bovendien als multi-instrumentalist op de plaat te horen is verzorgde ook nog de productie en het artwork. Alsof dat niet voldoende was, leidde hij als geluidstechnicus  de opnames in goede banen.

Deze cd staat vol met knappe, sterke songs en de afwisseling in stijlen en thema’s is groot. Het is dan ook bijna onbegonnen werk er een favoriete track uit te pikken. De puike groep muzikanten die op "Wreckin' Yard" meespelen zijn stuk voor stuk mensen die weten hoe een perfecte sfeer te creëren rondom de warme stem van Stevie. Er is echter een naam die we nog even willen vermelden, die van Anthony Ellington, de pedal steel en dobro speler, die voor enkele topmomenten zorgt. Je kan 'm aan het werk horen op de mooie artistieke clip die we bijvoegden van "The Mighty Bones".

Stevie Agnew... het zal ondertussen wel duidelijk geworden zijn, is een naam om te onthouden.

(RON)

 

10 cd's te winnen!

Wil je daar kans op maken, dan mail je ons gewoon even:
je naam, je adres en de vermelding:
STEVIE AGNEW
Binnen een aantal weken wordt uit alle inzendingen de gelukkigen getrokken.
Wij hopen dat u massaal Rootstime hier zult mailen
De winnaars worden per mail verwittigd.

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Skimmin' Stone Records

video