CESARE CARUGI – PONTCHARTRAIN

Het gebeurt niet erg vaak dat je in dit land een cd te bespreken krijgt, waarvan de wortels in Toscane liggen. Al helemaal uitzonderlijk wordt het, als die plaat dan ook nog eens boordevol Amerikaans klinkende muziek staat en als daarenboven die muziek gepaard gaat met in vlekkeloos Amerikaans gezongen teksten, dan zijn we zo stilaan bij de speld in de hooiberg aanbeland.

De speld in kwestie heet Cesare Carugi, die met deze “Pontchartrain” zijn tweede volwaardige plaat op ons afvuurt. De titel, de naam van het grote meer bij Louisiana, blijkt niet zomaar gekozen te zijn: de naweeën van Katrina en de aardbeving in de Italiaanse regio Emilia Romagna waren twee ingrijpende gebeurtenissen, die de leidraad vormen voor deze plaat, die handelt over menselijke zwakte en verlies, maar evengoed over hoop en heropstanding.

Alle songs zijn door Cesare zelf geschreven en als je de plaat enkele keren beluistert, kom je er zo achter welke 's mans grote voorbeelden zijn: Tom Waits (“My Drunken Valentine”),Bruce Springsteen (“When the Silence Breakt Through”),John Hiatt (“Troubled Waters”), Steve Forbert (“Carry The Torch”),Ray LaMontagne (Your Memory Will Drive Me Home”) en ga zo maar door. Voorwaar een fraaie waaier....

Wil dat nu zeggen dat Carugi geen eigen smoel heeft? Neen, dat betekent het niet. Het zegt alleen maar dat deze man zich het idioom heeft eigengemaakt aan de hand van het werk van de grote meesters. Hij geeft er echter onbetwistbaar een eigen draai aan: hij heeft de kunst van het songschrijven onder de knie gekregen, hij zingt als ware hij een native en hij speelt en arrangeert alsof zijn wieg in Nashville stond en niet in Toscane. Dat hij een Italiaanse superband rond zich verzamelde en die wist aan te vullen met iemand als David Zollo, zijn voor mij pluspunten.

Dat vind ik allemaal zeer mooie prestaties en dus kan ik alleen maar lovend zijn over deze CD. Maar u moest vooral zelf maar eens gaan luisteren, natuurlijk. Dan hoort u, net als ik, een erg goeie Americanaplaat van een Italiaan die alleen nog zijn naam heeft om aan zijn afkomst herinnerd te worden.

(Dani Heyvaert)


Artiest info
Website  
 

CD Baby

video