THE WHISKEY GENTRY – HOLLY GROVE

Countrymuziek en bluegrass zijn muziekstijlen die vooral in Amerika altijd goed zijn blijven aanslaan bij een groot publiek, allicht ook omdat in die stijlen een stukje van de culturele entiteit van het land en zijn inwoners zit vervat. Voor niet-Amerikanen lijkt het soms niet te begrijpen wat de Amerikanen zo aantrekt in dit soms naar onze smartlappen neigende muziekgenre.

In de Verenigde Staten zijn er heel wat bands die een levenslange carrière in country en bluegrass hebben kunnen uitbouwen, denk daarbij maar aan groepen als ‘Dixie Chicks’, ‘Old Crow Medecine Show’, ‘Old 97’s’ en ‘The Avett Brothers’. We hebben hier een nieuwe plaat van nog zo’n country- en bluegrassband binnen gekregen met de cd “Holly Grove” van de formatie ‘The Whiskey Gentry’.

Dat is een zevenkoppige groep uit Atlanta, Georgia die in 2009 geformeerd werd door leadzangeres Lauren Staley en haar echtgenoot, leadgitarist en toetsenist Jason Morrow, fiddler Rurik Nunan, banjospeler Chesley Lowe, mandolinespeler Michael Smith, bassist Sam Griffin en drummer Price Cannon.

In Atlanta is ‘The Whiskey Gentry’ alom gekend en populair bij de inwoners als entertainmentformatie bij lokale feestjes en festivals. De samenzang tussen de groepsleden is kenmerkend voor hun songs die altijd opnieuw vocaal gedragen worden door het sterke stemgeluid van zangeres Lauren Staley.

Eigenlijk zijn de hier gebrachte liedjes meer door bluegrass geïnspireerde countryballads en countryrocksongs. Op het album “Holly Grove” staan elf liedjes waarvan er acht door de band zelf werden gecomponeerd. De drie coversongs zijn “Colly Davis” van ‘The New Grass Revival’ uit 1975, ‘Lonesome L.A. Cowboy” van ‘Peter Rowan Bluegrass Band’ en “A Whiter Shade Of Pale” van de Engelse rockgroep ‘Procol Harum’ uit 1967.

Op bijgaande video kunt u ‘The Whiskey Gentry’ in volle actie zien bij het vertolken van de albumtiteltrack “Holly Grove”. Andere knappe songs op deze plaat zijn de countryballads “Reno” en “Particles”, naast het swingende “One Night In New York” dat door gastzanger Butch Walker, de leadzanger van de groep ‘Marvelous 3’, wordt gezongen.

Deze cd werd geproduceerd door John Keane, een pedalsteelgitarist die in het verleden ook al producer was van albums van o.a. ‘Uncle Tupelo’ en ‘R.E.M.’. Hij was ook al van de partij toen ‘The Whiskey Gentry’ in 2011 succesvol op plaat debuteerde met het album “Please Make Welcome”. Met hun tweede realisatie “Holly Grove” werd daar nu dus een bijzonder knap vervolg aan gebreid.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video