MICHAEL LEE FIRKINS - YEP

 

Op het Magna Carta label verscheen zonet het nieuwste werkstuk van de gitaarvirtuoos en zanger Michael Lee Ferkins. Deze slide gitarist, die na zijn debuut al vlug gebombardeerd werd tot nieuwe gitaargod, werd door de vakpers in een adem vergeleken met mensen als Jeff Beck en enkele andere gitaristen met wereldfaam.

Natuurlijk legt zo'n vergelijking meteen heel wat druk op je schouders als muzikant, maar een man als Firkins kan dit wel aan. Zo neemt hij zijn tijd voor elke release en gooit niet zomaar om 't even wat op de markt. Zijn vorige cd dateert bijvoorbeeld van 2007 en ook die liet zelfs acht jaar op zich wachten.

Al even verrassend is de afwisseling in stijlen tussen de zes voorgaande cd's die hij uitbracht vanaf 1990 tot nu. Dat ging van pure instrumentale cd's via jazz tot southern rock. Ook voor zijn nieuwste cd koos hij voor enkele van de topmuzikanten uit die laatste hoek. Zijn band voor deze cd bestaat namelijk uit niemand minder dan Matt Abts, drummer van Gov't Mule, bassist Andy Hess uit dezelfde band en ook te horen bij onder meer Black Crowes. Tot slot ook de legendarische pianist / orgelist Chuck Leavell, die deel uitmaakt van bands als The Stones, Allman Brothers en regelmatig ook Eric Clapton's live band.

Natuurlijk drukken deze jongens hun stempel op het totaalgeluid van de nieuwe cd, die dus duidelijk de "southern rock" richting uitgaat. Zeker in een nummer als "Take Me Back" resulteert dat in een knap klinkende, bluesy sound, met Michael's lekker scheurende slide op de voorgrond. Ook het daarop volgende "Last Call" en wat andere songs, zoals de afsluiter "The Cane" zitten in datzelfde zuiderse sfeertje verpakt.

Dus kunnen we aan alle fans van uitstekend gitaarwerk, meer in het bijzonder de fans van bluesy, scheurende slide-geluiden deze nieuwe van Ferkins van harte aanbevelen. Opnieuw zes jaar wachten op de opvolger van zo iets moois zou echt een beproeving zijn. Willen wij (vlug) meer van dat? Het antwoord hierop is kort en bondig:... Yep!

(RON)


Artiest info
Website  
 

Label: Magna Carta Records

video