ALLEN TOUSSAINT - SONGBOOK - CD/DVD

Onder de muzikanten die onverbrekelijk verbonden zijn met het cultureel erfgoed van New Orleans bevinden zich o.m. Louis Armstrong, Professor Longhair en Fats Domino, maar ook pianist en producer Allen Toussaint, geboren in 1938, al ontvluchtte hij na de Katrina orkaan het rampgebied om naar New York te verhuizen, wat een nieuwe wending gaf aan zijn carrière. Die startte meer dan vijftig jaar geleden op toen hij amper 12 jaar oud al een duo voor trombones componeerde. Zijn platendebuut dateert echter van 1958. Toussaint’s wortels blijven echter hoe dan ook in New Orleanse bodem verstrengeld, de bakermat van de jazz, waarnaar hij ook nog vaak terugkeert. Als muzikant en songschrijver met Creoolse roots voelde hij zich immers in de multiculturele smeltkroes als een vis in het water en maakte hij het ook aan de lijve mee toen funk en rhythm & blues hun glorieperiodes kenden, o.a. met Lee Dorsey en bij The Meters. Meer nog dan zijn werk als producer in de Sea-Saint studio’s is zijn naam voor altijd verbonden met de melancholie van zijn evergreen ‘Southern Nights’, een mijmering over zijn jeugdjaren met de veelvuldige uitstapjes naar familieleden op het land.

Na honderd beluisteringbeurten komt deze idyllische song nog steeds even warm en vertroostend over. Ook ‘Mother-in-Law’ en ‘Working in A Coalmine’ zijn standards die voor altijd verbonden blijven met het legendarische erfgoed van de Crescent City. Het zijn allen composities die Allen Toussaint in zijn productieve carrière schreef en die hij opnieuw Live vertolkt in dit ‘Songbook’. Twintig songs zijn erin opgenomen. De meeste zijn bekend, niet alleen omdat zij zo vaak gecoverd werden, maar ook omdat Allen zelf er zijn onmiskenbaar stemkleur aan hechtte. Met zijn zoetgevooisde zang en zijn elegant pianospel lijken deze als nieuw uit zijn creatieve geest en vingerchoreografie te vloeien. De meestergitarist vertolkte deze songs in 2009 aan zijn vleugelpiano in het intieme kader van Joe’s Pub in New York City en ook het New Yorkse publiek lag al vlug aan zijn voeten. In 2006, één jaar na Katrina, had hij in New York ook al ‘The River in Reverse’ samen met Elvis Costello opgenomen, waardoor Allen terug meer in de openbaarheid kwam. Volgens eigen zeggen is Live optreden niet echt zijn roeping en voelt hij zich meer thuis in de beslotenheid van een opnamestudio. Maar dat lijkt dan toch enigszins veranderd want hij beleeft duidelijk plezier aan het contact met het publiek. Op ‘There’s No Place Like New York’ dankt hij ook de New Yorkers die hem opnieuw een thuisgevoel geven.

In de tijdspanne van meer dan één uur kan je zowel auditief als visueel ontdekken hoe veelzijdig de charismatische bluesman is. Hij introduceert zijn songs of converseert met het publiek. Met zijn verrukkelijk pianospel op de Steinway boeit hij aanhoudend. Hij wisselt ballades af met meer funky songs, waaronder ook enkele minder bekende zoals het weemoedige ‘All These Things’ en het soulvolle ‘Soul Sister’. Gelukkig dat hij ook het broze ‘Whith You In Mind’ en het aangrijpende ‘Freedom For The Stallion’ in zijn setlist opnam. Al zijn arrangementen vloeien nog even fris en soepel over als speelde hij deze voor het eerst. Zelfs de traditional ‘St. James Infirmary’ klinkt bij hem als nieuw. In het fraai tekstboekje krijg je enige uitleg over de songs. Maar die is minimaal, want over zijn oeuvre en geniale persoon zou je boekdelen kunnen schrijven. Als bewijsvoering volstaat wellicht dat hij op de 10de juli van Barack Obama in hoogst eigen persoon de prestigieuze ‘National Medal of Arts’ mocht ontvangen “voor zijn bijdragen als componist, producer en performer”. Zijn rijk ‘Songbook’ illustreert dit ten overvloede. In de Luxe editie zit ook een DVD vervat waarin je een van beide concerten in Joe’s Pub als van op de eerste rij kan meebeleven. Tevens is er een diepte-interview met hem toegevoegd, waarin hij op zijn geëigende beminnelijke wijze toelichting geeft over de songs en de opnamesessies. Een aanrader over de ganse lijn!

Marcie

TRACK LISTING:

CD
1. It's Raining
2. Lipstick Traces
3. Brickyard Blues
4. With You In Mind
5. Who's Gonna Help Brother Get Further?
6. Sweet Touch of Love
7. Holy Cow
8. Get Out My Life, Woman
9. Freedom for the Stallion
10. St. James Infirmary
11. Shrimp Po Boy (Dressed)
12. Soul Sister
13. All These Things
14. We Are America/Yes We Can
15. Optimism Blues
16. Old Records Certain Girl Medley: Certain Girl/Mother-in-Law/Fortune Teller/Working in a Coal Mine
17. New Orleans Thing
18. Crawfish, Everyday
19. No Place Like New York
20. Southern Nights

DVD
1. Who's Gonna Help Brother Get Further?
2. Sweet Touch Of Love
3. Holy Cow
4. Get Out My Life, Woman
5. St. James Infirmary
6. Shrimp Po Boy (Dressed)
7. Soul Sister
8. All These Things
9. We Are America/Yes We Can
10. Old Records
11. Lover Of Love
12. Certain Girl Medley: Certain Girl/ Mother-in-Law/ Fortune Teller/ Working In A Coal Mine
13. New Orleans Thing
14. Crawfish, Everyday
15. No Place Like New York
16. Southern Nights

Artiest info
Website  
 

Label: Rounder
Distr.: Universal Records