JESS KLEIN – BEHIND A VEIL

De 38-jarige Amerikaanse folkzangeres en componiste Jess Klein uit Austin, Texas kreeg van ‘Rootstime’ een behoorlijk positieve recensie naar aanleiding van haar vorige platen “City Garden” uit 2006 en “Bound To Love” uit 2009. We waren dus niet weinig benieuwd naar de kwaliteit van haar meest recente album “Behind A Veil” dat midden april op de markt kwam. Met een maandje vertraging mochten we dit schijfje in onze postbus ontvangen en kunnen we u nu uitgebreid over onze evaluatie van deze 8e cd uit haar discografie informeren.

Alles begon voor Jess Klein ergens midden de jaren ’90 toen ze wat schuchter live optredens begon te verzorgen in de folkscène van Boston. Haar eerste plaat “Wishes Well Disguised” verscheen in 1998 en daarna volgde er een nieuw album met de regelmaat van een klok, zowat om de twee jaar. De maturiteit als zangeres en als songschrijfster nam met de jaren toe, net als de kwaliteit van haar liedjes met een boodschap die in de vakpers regelmatig vergeleken worden met het werk van andere vrouwelijke artiesten zoals Nanci Griffith, Lucinda Williams en Stevie Nicks.

Op het album “Behind A Veil” valt ze stevig binnen met de uptempo rockende titeltrack, maar toch komt haar handelsmerk al snel aan de oppervlakte met de countryballad “Wilson Street Serenade” waarin ze het trieste verlies van een lange relatie in haar liedje verwerkt.

De omstandigheden waarin Jess Klein deze songs heeft geschreven werden bepaald door enkele tragische gebeurtenissen in haar privéleven, zoals het verlies van haar vader aan een slepende ziekte en een pijnlijke scheiding van haar langjarige vriend. Toch is deze cd wat minder gevuld met trage songs dan bij de voorgaande twee albums van Jess Klein.

De liedjes “Lovers & Friends”, “Tell Me This Is Love”, “Riverview” en “Mona” vertonen een behoorlijke ritmische instrumentatie, terwijl “Beautiful Child”, “Simple Love” en “A Room Of Your Own” op zeer ingetogen, emotionele doch erg mooie wijze worden aangeboden.

De voornaamste conclusie met betrekking tot deze plaat is toch weer dat er enkel ijzersterke nummers werden opgenomen die het immense talent van de dame zowel als zangeres en als songschrijfster nog maar eens opnieuw bevestigen. De sluier is nog lang niet gevallen over de nog steeds groeiende muzikale carrière van Jess Klein. Deze artieste zal niet zo gemakkelijk klein te krijgen zijn (met onze excuses voor de flauwe woordspeling).

(valsam)


Artiest info
Website  
 

Label: Blue Rose Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video