MILLER ANDERSON - FROM LIZARD ROCK (2cd)

Toen ik Miller Anderson's muziek leerde kennen was ik nog een frisse jonge knaap, want het was als de zanger en gitarist van Keef Hartley Band dat ik hem voor het eerst hoorde, op de cd "Halfbreed" die verscheen in de zomer van 1969, en hem een plaatsje op Woodstock bezorgde, vlak na een band waarvan hij toen nog nooit gehoord had en die ook pas hun debuut op de wereld los gelaten hadden: Santana. In die tijd waren bands nog echt productief, want vijf LP's en slechts twee jaar later hield de samenwerking met Keef alweer op.

Van Keef Hartley, de ex-drummer van John Mayall in zijn beginperiode hoorden we daarna nog weinig, al werkte hij in 1975 opnieuw samen met Miller Anderson in de band "Dog Soldier". Keef overleed 2 jaar geleden, Anderson echter speelde nog in een aantal bands waaronder de bekendste Savoy Brown was. Hij speelde op hun album "Boogie Brothers" uit 1974. Er volgden nog wel een aantal samenwerkingen, onder meer met Deep Purple leden John Lord en Ian Pace. Ook op een cd van Ian Hunter uit 1977 en Chris Farlow in 2008 was hij te horen.

Maar het zijn vooral de solo cd's van de man die ons interesseren, zes in totaal ondertussen al, waaronder een paar live registraties met tracks die terug te vinden waren op zijn vier studio cd's. Na het door de jaren bijeen sprokkelen van zijn platen, dwarrelt nu, geheel per toeval e tot mijn grote vreugde, de enige nog ontbrekende cd op mijn bureau. Het gaat om een re-release van zijn in 2009 verschenen dubbele live cd "From Lizard Rock". Die werd nu opnieuw uitgebracht op het MIG label, die eerder ook al werk van Miller Anderson heruitbrachten.

Het is opnieuw een zeer afwisselend dubbelalbum geworden, met tracks van zowel zijn periode bij Keef Hartkey, zoals "Think it over" uit de lp "Halfbreed" en zelf werk van de tijd dat hij bij Savou Brown, zoals "Boogie Brothers". Ook een nummer als het van Tony Joe White  bekende "As The Crow Flies" mag de revue passeren. Hoofdbrok van deze dubbele live registratie blijft natuurlijk een bloemlezing uit zijn eigen solo cd's, met nummers als het fantastische "High Tide And High Water" waarmee de tweede cd opent.

De sterkste songs vinden we echter terug op de eerste cd, met als hoogtepunten onder meer "By The Light" en het lange "Leaving Trunk" een track waarmee we zoveel jaren terug kennis maakten op een van Keef Hartley's cd's. Pure nostalgie...

Kortom, het blijft nog steeds aangenaam luisteren naar deze zanger/gitarist, die door zijn samenwerking met een aantal topbands uit mijn jeugd me veel luisterplezier heeft bezorgd. Dat dit nu, zoveel jaren later, nog steeds het geval is, zegt voldoende over de man. Weinigen doen het hem na!

(RON)

 

Artiest info
Website  
 

Label: MIG

video