TORONZO CANNON - JOHN THE CONQUER ROOT

Het grootste compliment dat je Toronzo Cannon meteen kunt maken, is dat hij de blues zo eenvoudig, zo puur weet te spelen. Dat is precies waar ook zijn bandleden naar streven: de songs weliswaar een persoonlijke twist geven, maar de authenticiteit hiervan altijd voorop laten staan. Eerlijke muziek maken op een vriendelijke manier, waardoor het gevoel van de Chicago Blues wordt overgebracht, veel meer dan de technische perfectie waarmee dat gebeurt. De onlangs verschenen CD "John The Conquer Root" is een nieuwe mijlpaal in Cannon’s imposante carrière, want hier horen we een muzikant die onvergetelijke muziek maakt, zeg maar dat hij een drijvende kracht is in de hedendaagse blues.

Over de muzikale herkomst van Toronzo Cannon valt weinig af te dingen: geboren in de schaduw van Chicago's bluesmekka, nl. Theresa's Lounge, waar hij opgroeide in de schaduw van de grote legendes, zoals Junior Wells en Buddy Guy, waarvan je de muziek vanuit iedere deuropening buiten op straat kon horen. En ook geheel in de traditie leende hij op jonge leeftijd zijn eerste gitaar en liet hij zich even later inspireren door Freddie, B.B. en Albert King, maar ook door Jimi Hendrix. Jaren was hij de sideman voor artiesten als Wayne Baker Brooks en Joanna Connor, maar hij heeft een krachtige en unieke gitaarstijl, zoals duidelijk wordt op "John The Conquer Root", zijn derde release, tweede voor het Delmark label. Het is echter niet spierballenwerk, want o.a. door de soul en r&b-invloeden is er veel afwisseling.

Wanneer u hem vergelijkt met anderen, dan valt het op dat hij niet enkel goed is in één of twee dingen, John speelt gitaar, is een goede zanger, maar is ook een begenadigd songschrijver. Cannon schreef voor deze plaat 11 nieuwe songs variërend van blues tot funky soul naar de psychedelische titeltrack met zijn overstuurd gitaarwerk. Maar de volgende songs brengen je meteen terug naar de klassieke Chicago blues, zowel qua stijl als qua productie. Deze songs worden dan ook zo fraai gebracht, dat je wel een diehard bluesfundamentalist moet zijn om niet te bezwijken voor hun charme. Verder bestaat de band terug uit gitarist Lawrence Gladney, bassist Larry Williams, Roosevelt Purifoy aan de toetsen, maar dit keer is Brian "BJ" Jones de drummer van dienst.

Cannon beleeft en verwoord de blues zoals hij die zelf aanvoelt: stomende Chicagoblues in een mix van funky soul, R&B en Omer Coleman die met zijn superlatieve harpspel in een drietal nummers meer het harmonica blues gevoel geeft, zoals in het schitterende "Big Ray Bop". Blues in zijn puurste vorm, hartstochtelijk en levenskrachtig bepalen de sound van dit album. Cannon houdt alle nummers binnen een vrij strak kader, hypnotische Chicago blues zoals we dit al jaren van zijn grote invloeden kennen. Naast het jazzy "You Made Me This Way" zijn soul invloeden te vinden in de nummers "Cold World" en "Been Better To You" waarbij de wat meer ernstige vocals van Cannon de prachtige begeleiding krijgen van onberispelijk blaaswerk. In dit laatste funky nummer horen we het indringende gitaarspel van Cannon, met een gitaartoon die teruggrijpt naar Johnny Guitar Watson. Naast deze dampende songs, is er ook een akoestische track, waarbij hij éénmaal de vocals overlaat aan Joanna Connor en Mike Wheeler, die met "Let It Shine Always" het aanhoudende hoge tempo drie minuten laten verminderen. Toronzo Cannon verstaat de kunst te boeien, zoveel is zeker.  Als je een fan bent van Chicago blues, is "John The Conquer Root" niet alleen een overtuigend en erg sterke plaat, maar ook een grote aanrader.

 

Artiest info
Website  
 

Label: Delmark Records

video