RICK SHEA – SWEET BERNARDINE

Rick Shea is een al wat oudere gitarist, zanger en songschrijver die kan terugblikken op heel wat gesmaakte prestaties in de muziekwereld gedurende de voorbije decennia. Zo speelde hij o.a. mee op platen van de formaties ‘I See Hawks In L.A.’ en ‘R.E.M.’, produceerde hij werk van ‘The Good Intentions’ en was hij een prominent lid van de ‘Dave Alvin Band’ rond de rockende leadzanger van ‘The Blasters’.

Als soloartiest heeft hij ook al een aantal platen op zijn conto staan en daar is nu met zijn achtste cd “Sweet Bernardine” een nieuwe parel aan zijn muzikale troon toegevoegd. Op die nieuwste plaat brengt Rick Shea acht eigen composities in het alternatieve folk- en countrygenre. Daarnaast horen we ook een live duet met zangeres Mary McCaslin in de uit 1940 stammende railroadsong “Streamline Cannonball” van Roy Acuff en een eigenwijze bluesy versie van Hank Williams’ country & westernklassieker “Honky Tonk Blues” uit 1952.

Voor de instrumentale begeleiding bij de liedjes op “Sweet Bernardine” deed Rick Shea een beroep op drummer Don Heffington, bassist Dave Hall en toetsenist Danny McGough, terwijl zangeres Nicole Gordon op een aantal tracks voor mooie harmony vocals mocht komen zorgen. De op iets van Warren Zevon lijkende titeltrack kunt u trouwens op bijgaande video aanschouwen. Het is het verhaal over het vroegere leven in de spoorstad ‘San Bernardino’ waar Rick Shea opgroeide en over hoe het er dezer dagen aan toe gaat.

In “Mariachi Hotel” brengt Rick Shea een muzikale ode aan een geliefd monument in Los Angeles dat al in 1889 werd gebouwd en nu 24 miljoen dollar moest kosten om het in zijn oorspronkelijke staat te herstellen en terug bewoonbaar te maken voor een vijftigtal huurders.

In zijn liedjes op deze plaat zitten enkele invloeden uit de traditionele Mexicaanse muziek, o.a. in openingstrack “Mexicali Train”. Een ander opvallend nummer op deze plaat is “John Shea From Kenmare” dat verhaalt over zijn overgrootvader die in de grote Amerikaanse burgeroorlog in de gevangenis was beland.

Ook “Gregory Ray DeFord” is een liedje met een verhaal over een werkloze man die in september 2010 uit wanhoop over zijn toekomst een bankoverval pleegde en daarbij werd doodgeschoten door een sheriff die hem op heterdaad had betrapt. Hij wordt aanzien als een symbool voor alle slachtoffers van de diepe economische crisis die momenteel in Amerika heerst.

Tot slot willen we ook nog even wijzen op twee andere sterke nummers uit deze plaat: “My Darling Lives In Darlington” is een akoestische folksong die zeer mooi gezongen wordt door Rick Shea. Verder is er de countryballad “Time To Say Goodbye” met Rick Shea zelf op pedal steel, een liedje dat een perfecte illustratie is van het grote songschrijvertalent dat deze muzikant bezit.

Zoals gezegd: dit is zijn achtste plaat en de kwaliteit van al zijn werk blijft hoogstaand. Er is dus geen enkele reden om te veronderstellen dat ook de volgende albums van deze vakman niet van diezelfde kenmerken zullen getuigen.

(valsam)
“Having proven his abilities as singer, songwriter and producer many times before, renowned guitarist Rick Shea excels once again on his latest release ‘Sweet Bernardine’ with 8 self penned pearls and 2 carefully selected covers of classic songs from Hank Williams and Roy Acuff.”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Tres Pescadores Records
Distr.: Sonic Rendezvous

video