THE MEN – THIS WAY

Twee jaar geleden trokken de vier leden van de rond het jaar 2000 opgerichte Zweedse pop- en rockformatie ‘The Men’ uit Lund naar Australië om er op te gaan treden voor een lokaal festival in de buurt van Melbourne. Daar op het strand van St. Kilda deden ze inspiratie op voor een nieuwe song die ze “St. Kilda Beach” (zie video) doopten. Dit nummer werd als eerste single gelanceerd uit hun splinternieuwe album “This Way” dat wij hier bij Rootstime voor een recensie hebben aangeboden gekregen.

Leadzanger Sven Köhler, leadgitarist Olof Wallberg, bassit Ola Främby en drummer Niklas Kilenstam hebben met “This Way” al hun vierde full-cd gelanceerd. Het is de opvolger van het in 2009 verschenen “Four Good Men & True” dat volgde op “Return” uit 2006 en hun titelloze debuutplaat “The Men” uit 2002.

Hun onwaarschijnlijke trip naar Australië leverde trouwens nog meer nummers op voor deze nieuwe plaat, want ze componeerden er ook titeltrack “This Way”, openingsnummer “If Tomorrow Comes”, de grappige tracks “Looking For Swedish Men” en “Mr. BBQ” en “My New Black Sailing Shoes”.

‘The Men” brengt Brits klinkende sixtiesmuziek naar het voorbeeld van de toenmalige iconen ‘The Kinks’ en ‘The Small Faces’, maar het dient gezegd te worden dat ze er een geheel eigen toets aan hebben toegevoegd door hun speelse en ludieke manier van zingen en muziek spelen. Soms klinkt dat wel allemaal een beetje chaotisch, maar het gevoel voor catchy melodieën blijft toch altijd wel ergens te bespeuren.

De meeste nummers op “This Way” zijn korte popdeuntjes die naar het stichtende voorbeeld van de sixtiesmuziek nauwelijk langer dan drie minuten duren. Twee tracks op deze plaat vormen daar de spreekwoordelijke uitzondering op: “If Tomorrow Comes” duurt zo’n vijf minuten en “My New Black Sailing Shoes” klokt pas af na 6 en halve minuut.

Een andere opvallende song op deze plaat is het nummer “Don’t” dat leadzanger Sven Köhlen samen zingt met zijn tienerdochter Isabella. Hij geeft er zijn dochter allerlei goede raad mee over wat ze in haar latere leven allemaal niet zou mogen doen, zoals drinken, roken en zomaar wat rondhangen. Als antwoord kan hij rekenen op een kordaat “Fuck off Dad, you don’t know what’s happening anymore!”

Hoewel dit een onderhoudende plaat is geworden, zijn wij toch niet onverdeeld onder de indruk van deze songs gekomen, vooral omdat de vocale capaciteiten van Sven Köhler ons wat te beperkt lijken om de nummers gedurende een gans album te dragen zonder de aandacht van de luisteraars te verliezen. Maar dat het kwartet van ‘The Men’ heel veel fun gehad heeft bij het creëeren van deze songs staat daartegenover wel buiten kijf.

(valsam)
“Inspired by an adventurous trip to Melbourne, Australia in 2011, the Swedish pop and rock quartet ‘The Men’ have recorded 13 tracks in the spirit of the golden sixties for their 4th release ‘This Way’. Short pop songs with catchy melodies and funny lyrics should open the doors for this band to podia outside their home country.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Info: Hemifran

video