THE EXCITEMENTS  – SOMETIMES TOO MUCH AIN’T ENOUGH    

Weinig bands blijven, zoals de Spaanse band “The Excitements”, trouw aan hun basisfilosofie: muziek maken waarop je moet dansen en die je de zorgen van morgen doen vergeten. “The Excitements” zijn Adrià Gual (rhythm gitaar) en Daniel Segura Villanova (bass) - de oprichters van de band - de zangeres Koko Jean Davis en de blazers sectie met Nico Rodriguez Jauregui (bariton sax) en Marc Lloret Ginesta (alto sax). De overige bandleden zijn Lalo Lopez (lead gitaar) en Alfonso Luna (drums). Met echte flair brengt vanaf begin 2010 de flamboyante lead zangeres Koko-Jean Davis en haar sextet het publiek een mix van Afro-Amerikaanse soul uit de jaren ’60 en R&B. Van oorsprong is Koko-Jean Mozambikaanse, maar haar jeugd bracht ze door in de USA, waar ze haar zangtalent ontwikkelde. De link naar onze andere soul diva Sharon Jones (waar ze nog het voorprogramma voor verzorgde) is even natuurlijk als evident. De aandacht trekken doen “The Excitements” als de besten. Koko Jean is voor velen een bangelijk straffe replica van Ana Mae Bullock (1939°), alias Tina Turner. De band sloot dit jaar in Peer op de openingsdag van het BRBF, vrijdagavond het rijtje van vier af. Het blues minnend Peer kon dan zijn verhuisparty houden en de verhuis geslaagd afronden. Voor België was dit geen première, want de band was hier al eerder in Brussel tijdens het driedaagse urban musicalfestival ‘Couleur Café’ geafficheerd. Andere festivals waar ze op de affiche hebben gestaan zijn ‘Les Nuits secrètes’ (FR) en op jazz festivals in Spanje (‘San Sebastian’s Jazzaldia’), Frankrijk (Nancy, Lille) en België (Luik). Ook op gespecialiseerde festivals als ‘Funtastic Dracula Carnival’, ‘Purple Weekend’ of ‘Beat Goes On’ (ES) waren ze gast. In het clubcircuit van Nederland, Italië, Zwitserland, Duitsland, UK en België zijn ze ook geen onbekenden.

‘Penniman Records’, een van de belangrijkste R & B labels wereldwijd, bracht in 2012 hun debuut album “The Excitements” uit. Het tweede album “Sometimes Too Much Ain’t Enough” is een album met twaalf nummers, inclusief drie eigen songs van Adrià Gual, de gitarist en manager van de band.     1”Keep It To Yourself (B. Preston)”  [De opener, een nummer van R&B en soul legende Billy Preston (1946-2006), is voor Koko de ideale kans om groots aan deze soul revue te beginnen] – 2”Ha, Ha, Ha”  (E. Bosser) [Voor de tweede track start, steekt Koko Jean een korte pittige monoloog af, waarin ze aan alle ‘behoeftige’ mannen zegt, dat vrouwen géén machines zijn en niet altijd klakkeloos aan alle verwachtingspatronen voldoen / Dit heb ik Tina nooit publiek horen zeggen…! / Het soul nummer met de blazers, is ook als 45 toeren (juke box) single te krijgen] – 3”That’s What You Got”  (A. Gual) [Het éérste eigen nummer op dit album is een rockend soul nummer / Het gemene van Koko komt even boven drijven] – 4”Keep Your Hands Of”  (K.J. Davis)”  [Typische Motown soul uit de jaren ’60 met een rollende bas en strakke drumlijn] –5”I’ve Bet And I’ve Lost Again” (A. Gual)  [Een éérste ingebouwd intermezzo / Een geweldige soul ballade, met een strakke maat, felle gitaaraanslag, rokerig orgel, zwetende blazers en bergen opgebouwde emoties…] – 6”Don’t You Dare Tell Her” (E. Bosser)  [Een pittige Koko die er geen doekjes rond draait en dit duidelijk laat horen] – 7”The Hammer (A. Gual)”  [Een instrumental en nog een eigen Adrià Gual productie met veel grooves en onstuimige beats] – 8”Fishing Pole” (J.T. Shaw)  [Een hippe soul dance, die Koko je aanleert, als je goed luistert naar haar instructies…] – 9”Tell Me Where I Stand (J. Sayles)”  – 10”I Believe You” (E. Bosser)  [Nog meer dansmuziek dank zij de R&R lead gitaar van López] – 11”I Found Myself A Man (I Found A Little Girl)” (E. Bocage) 12”Sometimes Too Much Ain’t Enough” (E. Bosser) [Het laatste nummer in “Blues Brothers” stijl, wordt het beste door de grooves van de blazers, de piano riffs en de drum shuffles].

“Sometimes Too Much Ain’t Enough” van “The Excitements is opnieuw een portie energieke retro soul, maar dit is zoals de titel het zegt, voor hen nog niet lang genoeg. Koko Jean Davis brengt heel energiek, soms bezeten, haar nummers en de band doet alles om deze party te doen slagen. Wat je onder het luisteren uiteraard moet missen is hun geweldige live show, want daar is het hier voor een groot deel zeker om te doen. Voor jullie soul brothers en soul sisters, is dit een interessante aanrader. Uitkijken doen we alvast naar de club optredens in België en Nederland dit najaar!  

Eric Schuurmans

 

26/10/2013: “Muziekgieterij” – Maastricht, NL 
31/10/2013: “Burgerweeshuis” – Deventer, NL 
01/11/2013: “Patronaat” – Haarlem, NL 
08/11/2013: “Het Depot” – Leuven, BE 

 

Line up:

Koko Jean Davis: vocals
Lalo López: lead guitar
Adrià Gual: rhythm guitar / tour manager
Daniel Segura: bass
Nicolás Rodriguez-Jáuregui: baritone sax
Marc Lloret: alto sax
Alfonso Luna: drums

 

Discography:

2010: “You’d Better Stop” (Payne) – From Now On” -- 45 rpm single
2011: “Wait A Minute” (B. Stephen) – “Now” -- 45 rpm single
2012: “Keep It To Yourself” (B. Preston) – Give It Back” -- 45 rpm single
2013: “Ha, Ha, Ha” (E. Bosser) – “I Need You” -- 45 rpm single
2011: “The Excitements”
2013: “Sometimes Too Much Ain’t Enough”
Penniman Records

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Penniman Records
Distr.: Suburban

video