OVER THE RHINE – MEET ME AT THE EDGE OF THE WORLD

Toen ik een vijftal jaar geleden het geluk had om de wereldberoemde ‘Rock And Roll Hall Of Fame’ in de Amerikaanse stad Cleveland, Ohio te bezoeken kon ik tijdens een gegidste rondleiding vaststellen dat er achter de schermen hard gewerkt werd aan een expositie over de lokale muzikale helden ‘Over The Rhine’. Het was voor die gids echter onbegrijpelijk dat deze jongen uit het verre België zoveel afwist van hun lokale trots die volgens hem nauwelijks van enige bekendheid konden genieten buiten de Verenigde Staten.

Maar ik heb eigenlijk al vanaf de vroege jaren ‘90 bij het begin van de muzikale carrière van multi-instrumentalist Linford Detweiler en zijn knappe vrouw en uitmuntende zangeres Karin Bergquist een boontje gehad voor de prachtige muziek die dit echtpaar op hun platen presenteerde. Daarenboven had ik ze ook al eens live mogen beleven als voorprogramma van de Canadese formatie ‘Cowboy Junkies’ tijdens hun Europese tournee waarmee ze in ook België passeerden.

‘Over The Rhine’ werd in 1988 opgericht en de formatie werd vernoemd naar het plaatsje in de buurt van Cincinnati, Ohio waar het in pas in 1996 officieel gehuwd echtpaar samenwoonde. Ze wonen op het platteland in een oude boerderij die al werd geconstrueerd voor de Amerikaanse burgeroorlog plaatsvond. Daar schrijven ze in alle rust hun liedjes die ze permanent verfijnen tot ze klaar bevonden worden om op een plaat te verschijnen.

Dat was het geval voor de tracks van hun dertien albums tot op heden en ook voor album nummer veertien componeerden ze in totaal 19 liedjes die verspreid over twee cd’s nu samen op de markt zijn verschenen onder de titel “Meet Me At The Edge Of The World”. Plaatje 1 kreeg de subtitel “Sacred Ground” en bestaat uit negen songs waaronder de albumtiteltrack “Meet Me At The Edge Of The World” (zie video) en andere pareltjes zoals “Called Home”, “Sacred Ground”, “I’d Want You”, het soulvolle uptemponummer “Gonna Let My Soul Catch My Body” en de intiem gezongen liedjes “Highland County” en “Wait”.

Het tweede schijfje van deze dubbel-cd heeft de subtitel “Blue Jean Sky” en herbergt tien nummers die Linford Detweiler en Karin Bergquist apart hebben geschreven met uitzondering van de song “It Makes No Difference” dat ze coveren uit het repertoire van ‘The Band’ en dat geschreven werd door hun frontman Robbie Robertson.

Heel mooi is ook het liedje “Earthbound Love Song” dat handelt over de eindeloze liefde tussen countryechtpaar Johnny Cash en June Carter. Er zijn ook twee korte, geheel instrumentale tracks te horen die “Cuyahoga” en “The Birds Of Nowhere Farm” heten en Linford Detweiler en Karin Bergquist brengen een mooi klassiek duet in de prachtige openingstrack “All Over Ohio”.

Verdere info over “Meet Me At The Edge Of The World” leidt ons naar de beroemde producer van dit meesterwerk. Dat is veelvoudig ‘Grammy Award’-winnaar en Amerikaans singer-songwriter Joe Henry die voorheen ook al albums produceerde van o.a. Teddy Thompson, Loudon Wainwright III, Rodney Crowell en Elvis Costello.

Hij tekende eerder ook voor de productie van ‘The Long Surrender’ uit 2011, het vorige album van ‘Over The Rhine’ waarop Lucinda Williams een duet met het duo zong. Joe Henry bracht enkele gerenommeerde gastmuzikanten naar de opnamestudio voor deze plaat met o.a. drummer Jay Bellerose, pedal steelgitarist Eric Heywood, bassiste Jennifer Condos, toetsenist Patrick Warren en gitarist Mark Goldenberg. Speciale gastrollen waren weggelegd voor Van Dyke Parks die accordeon speelt op het nummer “Favorite Time Of Light” en de Amerikaanse rockzangeres Aimee Mann die harmony vocals verzorgt bij de song “Don’t Let The Bastards Get You Down”.

Mocht u nog niet zo goed op de hoogte zijn over het vroegere werk van dit fantastische duo, dan zal de aanschaf van dit dubbelalbum “Meet Me At The Edge Of The World” u zonder twijfel weten te overtuigen om verder te gaan grasduinen in eerdere platen van ‘Over The Rhine’. Heerlijk mooie plaat!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Great Speckled Dog Records

video