WALT WILKINS & THE MYSTIQUEROS – WILDCAT PIE & THE GREAT WALAPATEYA

Muziek gaat over de staats en landsgrenzen heen en legt niet enkel zielsverbanden tussen de artiest en zijn fans, maar ook tussen de artiesten onderling. Die hechte band vind je terug bij de bonte verzameling supertalenten die zich de Mystiqueros noemen en de begeleidingsgroep van de Texaanse troubadour Walt Wilkins vormen. Walt verraste ons verleden jaar nog met het knappe soloalbum “Plenty” en schittert vandaag met zijn band op zijn nieuwkomer “Wildcat Pie & The Great Walapateya”. Wat de titel zelf inhoudt kan je hem zelfs persoonlijk vragen, wanneer hij in het najaar in onze contreien op tournee komt en en passant even gedag komt zeggen aan zijn Nederlandse vriend en lid van de Mystiquero familie, Americana en rootsartiest Bart De Win, die de maar liefst zeventien nummers tellende plaat opluistert met accordeon, melodica of doordringende Wurlitzer tonen. Op “Wildcat Pie & The Great Walapateya” tonen Walt Wilkins & The Mystiqueros nog maar eens hoe aanstekelijk en gevarieerd een bonte mix van countryrock, folk, blues en soul kan klinken, opgeluisterd met West Coast klinkende zangpartijen en een knap instrumentaal kruidenboeket.

Het hart van de in San Antonio geboren Walt Wilkins ligt in Texas en na tien jaar als songwriter gewerkt te hebben in Nashville, met onder andere de vermaarde Liz Rose, en songs die werden opgenomen door artiesten als Ricky Scaggs, Kenny Rogers of Pat Green, keerde hij terug naar het muziekmekka Austin waar hij bijna wekelijks optreedt in de Saxon Pub met zijn Texas Hill Country supergroep The Mystiqueros. Ik zeg wel degelijk supergroep, want elk lid van de Mystiquero clan is simpelweg top, met een waaier van talent dat zich zowel uit in zang, songwriter als instrumentale kwaliteiten. De naam Mystiqueros is goed gekozen, want hoewel deze band steunt op frontman Walt Wilkins en de harde kern van bassist Bill Small en drummer Ray Rodriguez, wordt de bezetting aangevuld met andere gelijkgestemde zielen, waaronder zanger – gitaristen Jimmy Davis, Marcus Eldridge en Brian Langlinais, evenals Walt’s echtgenote Tina Mitchell Wilkins. De lijst songwriters en muzikanten die zich aansloten bij de Mystiquero familie om “Waltcat Pie & The Great Walapateya” op poten te zetten, is even uitgebreid als onmisbaar en zorgt samen met vier eigenzinnige covers en dertien eigen songs voor een heerlijk afwisselend album, mede omdat er evenveel auteurs als zangers en muzikanten zijn.

Het is Walt Wilkins’ warme stem die de heerlijke harmonische zangpartijen inleidt en het album opent met de knappe mid-tempo country ballade “It’s Only Rain” en ook de palmbomen laat wuiven in het zomers, reggae getinte “King For A Day”, aangespoord door de heupwiegende melodicatonen van Bart de Win. Voor een rechttoe rechtaan rockende country noot zorgt Wilkins in het vurige “Salinda”, maar ook Brian Langlinais kent het klappen van de rockzweep in “Hold Me Tight”. Van zijn hand komt ook de prachtige en weidse klinkende highway song “From Here To There”, opgeluisterd met een mysterieus klinkend orgeltje en heerlijk zwevende pedal steel tonen. Het is Bill Small die je overvalt met het meest soulvolle nummer van de plaat met een heerlijk vrouwenkoortje, zwierige keyboards en een funky bas in “Somebody”, terwijl de misschien wel kleinste Mystiquero van gestalte, maar zo groots in daden, Jimmy Davis, de cover “Streets Of Baltimore” naar eenzame hoogten tilt met zijn hoge stem, gesteund door roestige country gitaren, pedal steel en een onmisbare bariton gitaar en Wurlitzer. Jimmy Davis is met vier songs de bedrijvigste songwriter van het album en pakt ook nog uit met lekkere honky tonk in het stomende “If I Had A Little Truck” en levert evenzeer met het ontroerende verhaal over zijn jeugdherinneringen in de Mississippidelta in “Down Where The River Flows” één van de meest verstillende nummers van de plaat af. Aan veelzijdigheid ontbreekt het Davis zeker niet, want in het ruig rockende “Believe” neemt hij de Mystiqueros mee op sleeptouw als een stomende Neil Young met Crazy Horse.

Een zwakke schakel vinden in Walt Wikins & The Mystiqueros nieuwe album “Wildcat Pie & The Great Walapateya” is verloren moeite. Het is een opeenstapeling van hoogtepunten en de manier waarop de nummers tot stand kwamen kan je nog het best bundelen in één song met de woorden van Walt Wilkins en Liz Rose : “Love & A Good Buzz”. Deze sfeer is de rode draad door het album en hun sleutel naar succes. Het resultaat is dan ook navenant. Mis zeker hun tournee niet in het najaar wanneer Walt Wilkins met Jimmy Davis, Bill Small en Bart de Win afzakken naar onze podia en je zeker een kopij van dit schitterende album zal oppikken.

Yvo Zels

 

 

vr 22 nov, Volendam, Poppodium Pius IX
za 23 nov, Horst,Cambrinus
zo 24 nov, Ottersum, Roepaen
ma 25 nov, Austerlitz, Beauforthuis
di 26 nov, Rotterdam, Theater Walhalla
wo 27 nov, Nuenen, House Concert
do 28 nov, Giessen-Oudekerk, Café Olt-Ghiessen
vr 29 nov, Borger, Podium Vanslag
za 30 nov, Houffalize, (BE), La Truite d'Argent
zo 1 dec, Eindhoven, Grandcafé Berlage
ma 2 dec, Purmerend, House Concert


 

Artiest info
Website  
 

video