ESCAPING PAVEMENT – UPROOTED

De Amerikaanse automobielstad Detroit in de staat Michigan is in die regio gekend als centrum voor de zakenwereld, voor cultuur en als logistiek en financieel centrum. Maar de stad levert ook op regelmatige basis uitstekende muzikanten af die dan meestal samenklitten en een groepje vormen.

Eén van dergelijke formaties is ‘Escaping Pavement’, een kwartet rond de 26-jarige singer-songwriter Aaron Markovitz en de 25-jarige zangeres en songschrijfster Emily Burns. Voor de ritmesectie bij de groep zorgen bassist Niall Sullivan en drummer Evan Profant.

Hoewel de beide centrale figuren van de band, die elkaar tijdens een vrij podium ontmoetten, al meer dan 10 jaar actief zijn in de muziekwereld, is het onlangs verschenen album “Uprooted” hun debuut op plaat. Het kwam tot stand nadat ze allebei gedurende één jaar hadden opgetreden op een cruiseschip om het nodige geld voor de opname van de plaat te vergaren. Beiden schreven samen negen Americana- en countryrocksongs voor deze cd die ze om beurten en af en toe ook gewoon samen zingen.

De plaat begint met het nummer “Burn This Bridge” dat u ook op bijgaande video kunt beluisteren. Dan neemt Emily Burns de vocale leiding in het countrynummer “Daydream’s Haze”, een song die net als zowat alle andere tracks voorzien is van weldoordachte en zinvolle teksten over het leven, de liefde en allerlei gemoedstoestanden die daarbij komen kijken. Voor “Here Again” is het dan weer Aaron Markovitz die de zangpartij voor zijn rekening neemt.

De naar onze bescheiden mening beste song op “Uprooted” is het nummer “Winter Homecoming” waarin beide vocalisten al zingend een soort gesprek voeren met dialogen die plaatsvinden tussen twee mensen met uiteenlopende opinies. Ook de hieraan voorafgaande ballad “Drive Me To Sadness” behoort bij het betere werk op dit album.

‘To uproot’ betekent letterlijk vertaald ‘ontwortelen’ en daar zijn beide muzikanten al sinds geruime tijd mee bezig. Het zich losmaken van vastgeroeste situaties, nieuwe horizonten verkennen en een soort van zwerversbestaan ontwikkelen. Dat wegkomen van zijn roots en het vertrouwde dagdagelijkse bestaan, bezongen in “Smoke Filled Existence”, is iets wat ‘Escaping Pavement’ iedereen zou willen aanraden omdat het zo verrijkend is voor het leven en voor de geest.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video