THE SAINTS – KING OF THE SUN / SONGS FROM THE STASH

De Australische rockgroep ‘The Saints’ kan inmiddels al terugblikken op een vier decennia durende muzikale carrière. Oprichters in 1974 waren singer-songwriter Chris Bailey, drummer Ivor Hay en gitarist Ed Kuepper maar de bezetting van de formatie veranderde meermaals tijdens de levensduur van ‘The Saints’.

In de beginjaren brachten ze vooral punkrockmuziek en stonden ze regelmatig in de hitlijsten naast bands als ‘The Sex Pistols’ en ‘The Clash’ met singles als “I’m Stranded” en “This Perfect Day”, maar met de tijd evolueerden ze meer in de richting van folk en rock.

Na een eerste split van de groep in 1979 ging Chris Bailey resoluut voor een solocarrière. In de jaren ’80 herleefden ‘The Saints’ diverse keren, maar telkens zonder veel succes. Bailey verhuisde dan in 1994 ook maar naar Zweden en bracht er in 1996 “Howling”, een nieuw album van ‘The Saints’ op de markt. Dan was het al 2001 toen de originele groepsbezetting voor een éénmalig optreden terug samen kwam ter gelegenheid van hun opname in de ‘Hall Of Fame’ van de ‘Australian Recording Industry Association’.

In 2012 werd dan een nieuwe plaat opgenomen die “King Of The Sun” als titel meekreeg en waarvoor Chris Bailey elf nieuwe nummers afleverde. De titeltrack werd als eerste single uit dit album getrokken en u kunt van deze song genieten via bijgaande video. Nu werd deze plaat opnieuw internationaal gelanceerd in de vorm van een dubbelalbum met de uit negen oudere nummers uit eigen repertoire tellende cd “Songs From The Stash” als extraatje voor de nog altijd vele fans van ‘The Saints’.

Op die extra cd staat ook de originele versie van de song “Just Like Fire Would”, een prachtig nummer van ‘The Saints’ dat door ‘Bruce Springsteen & The E Street Band’ live werd gespeeld bij het begin van hun ‘Wrecking Ball Tour’ doorheen Australië begin dit jaar.

De huidige kernleden van ‘The Saints” zijn naast Chris Bailey drummer Geoff Watson en gitarist Sean Carey, terwijl een aantal Australische gastmuzikanten op piano, cello, trompet, trombone en mondharmonica voor de ruimere orkestratie bij de nummers op deze twee cd’s zorgen. De stem van Chris Bailey overheerst nog steeds in alle songs en de rocksound werd meer en meer aangevuld met of vervangen door blues en folk.

“A Million Miles Away”, “Sweet Chariot” en “All That’s On My Mind” zijn ‘Ray Davies & Kinks’-achtige meezingertjes, terwijl de pianoballad “Turn”, het liefdesliedje “Duty” en het bijna 7 minuten durende, intrigerende “Mini Mantra Part 1” gestaag uitgroeien tot drie van de mooiste songs op deze plaat.

De titel van de bonusplaat “Songs From The Stash” kan je letterlijk vertalen als ‘liedjes van de stapel’ en doet vermoeden dat Chris Bailey nog meerdere pareltjes in de schuif heeft zitten, waardoor dit album allicht nog niet het einde van ‘The Saints’ zal inluiden.

Enkele van deze meer dan waardevolle songs uit dit bonusalbum zijn het eerder vermelde “Just Like Fire Would”, het rockende “Massacre”, “Ghost Ships”, het aanstekelijke “Fall Of An Empire”, het melodieuze “Something Wicked” en afsluiter “All Fools Day”. Dit dubbelalbum is verplicht voer voor verzamelaars van goed werk van ‘The Saints’ en van mooie hedendaagse pop-, folk- en rocksongs.

(valsam)
“Chris Bailey was and still is the one and only central figure of the Australian folkrockband ‘The Saints’. His songs, his singing and his music have determined the 4 decennia long history of this legendary band. The best part of that work has been collected in the bonus record ‘Songs From The Stash’ that you get free of charge when buying their 14th album ‘King Of The Sun’. And that acquisition is strongly recommended!”
– www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: Highway 125
Info: Hemifran

video