MARTIN LORENTZSON – TOGETHER

Net een half uurtje weet de Zweedse zanger en songschrijver Martin Lorentzson op te vullen met de acht liedjes die hij op zijn nieuwe cd “Together” heeft gebundeld. Dit is zijn derde plaat en ze vormt zijn terugkeer naar de rootsmuziek met wat minder vlot in het gehoor liggende nummers die wel getuigen van groot vakmanschap als componist en artiest.

Martin Lorentzson debuteerde in 2008 met het easy-listening album “Popville” dat net als zijn met Americana-songs volgestouwde opvolger “Mellan Molnen” uit 2008 volledig uit Zweedstalige liedjes bestond. De acht Engelstalige songs voor zijn nieuwe plaat “Together” werden in twee periodes opgenomen door producer Carl Granberg, met een gedeelte in november 2012 en een tweede stuk in oktober 2013, wat de verklaring vormt waarom dit album nu pas op de markt is kunnen verschijnen.

De dit jaar 47 jaar wordende Martin Lorentzson had in zijn jeugdjaren een brede interesse in allerlei muziekgenres. Maar voor zijn eigen carrière verkoos hij toch om zich te bekwamen in de folk- en Americanamuziek, waarin hij zich het best een weg kon banen met zijn warme stem en zijn gevoel voor melancholie en melodie.

Dat verlangen om vooral sfeervolle liedjes te brengen is ook duidelijk te herkennen op de nummers van deze plaat met voorop “The Road”, ” Butterfly Girl” en “Pain Don’t Live Here Anymore” als overtuigend bewijsmateriaal. Het meer uptempo en in jazzy stijl gebrachte liedje “Deep In Sleep” wordt daarna erg knap in een duet met een na enig zoekwerk als Emmy Sandberg geïdentificeerde zangeres gebracht.

Zoals hierboven al vermeld krijgen we maar acht nummers te horen op deze plaat, maar het goede nieuws is dat er bij die songs geen enkel zwak moment te bespeuren valt. “New Sweden” en de albumtiteltrack “Together” (zie video) met opnieuw diezelfde meezingende Emmy Sandberg zijn heel mooi en boeiend. En ook de wat minder vlot in het gehoor liggende slotnummers “Devil’s Mind” en het intrigerende “Winter Heart” misstaan helemaal niet op deze korte, maar zeer aangenaam beluisterbare derde plaat van Martin Lorentzson.

(valsam)
“Intriguing, atmospheric, melancholic, melodic: all are perfectly fitting definitions for the eight terrific songs on Martin Lorentzson’s third record ‘Together’. This Swedish singer and songwriter surprises pleasantly and his work deserves to be heard by an audience all over Europe and America.”
– www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:Bamalama Recordings

Info: Hemifran

video