JONATHAN SEGEL – SHINE OUT

“This music is homemade, that is to say: made at home” staat er op het hoesje van de nieuwe plaat “Shine Out” van singer-songwriter Jonathan Segel. Daarmee bedoelt hij dan wel een thuis waar zijn roots (of eerder die van zijn echtgenote) lagen, namelijk in Zweden.

Want deze violist en gitarist bij de alt.country- en Americana-muziek spelende formatie ‘Camper Van Beethoven‘ trok naar een klein huisje aan de boorden van een meer ergens in het centrum van Zweden om er de twaalf zelfgeschreven songs voor dit album op te nemen.

Hij speelde er nagenoeg alle instrumenten zelf in en tolereerde enkele de Zweedse zangeres Sanne Olsson om op een aantal tracks mee te komen zingen. Voor de afwerking en het finale mixen van de nummers trok hij daarna naar zijn appartement in Stockholm waar hij in 2012 naar verhuisd was.

Het album “Shine Out“ is de opvolger van de hier in mei 2012 al gerecenseerde soloplaat “All Attractions / Apricot Jam“ en zijn solodebuut “Honey“ uit 2008. Jonathan Segel brengt voornamelijk dromerige en etherische popliedjes op deze nieuwe plaat met openingstrack “The Next Attacking Wave“ als perfecte trendsetter voor de rest van de cd.

Een gitarist houdt er van om zich al eens languit te laten gaan in een soort van breed uitgesponnen jamsessie waarbij hij zijn vaardigheden op zijn geliefde snareninstrument kan laten bewonderen. Dat leidt vaak tot ellenlange nummers, maar deze keer heeft Jonathan Segel zich hiertoe niet echt laten verleiden, dit in tegenstelling tot zijn vorige plaat. We krijgen met “Turtles All The Way Down“, “Let’s Catch Frogs“ en “Nice Tree Ice“ weliswaar drie songs die de zes minutengrens overschrijden, maar echt storend werkt dit nooit.

Uit de tracklijst van twaalf nummers kozen we als mooiste nummers voor de vlot in het gehoor liggende popdeuntjes “The Bolinas Witch“ en “All Eyes“, naast “Love, And Money“, het ritmische meezingertje “Dr. Freebird“ dat u op bijgaande video kunt aanhoren en de knap gezongen albumtiteltrack “Shine Out“ waarmee rustig wordt afgesloten.

Na het verschijnen van de tiende ‘Camper Van Beethoven‘-plaat “La Costa Perdida“ is deze soloplaat “Shine Out“ van mede-oprichter en bandlid Jonathan Segel alweer een aangename verrassing uit dit muzikale kamp. Het is het ultieme bewijs dat zowel Segel als zijn populaire band nog heel wat in hun mars hebben om ons gedurende de volgende jaren van muzikaal entertainment te voorzien.

(valsam)
“Co-founder, guitarist and violinist Jonathan Segel from alt.country and Americana band ‘Camper Van Beethoven’ comes with a brand new solo record ‘Shine Out’. It contains ten self-penned tunes on which he personally played all instruments when recording in a cottage at the border of a lake in Sweden.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Bumps Of Goose

Info: Hemifran

video