RGBAND – RIGHT NOW

“ That’s TREMENDOUS!!!” (Charlie Musselwhite) “

Riccardo, Stefano, Massimo & Marco komen uit Italië en vormen samen de “R(iccardo)G(rosso)Band”, een Zuiders roots-rock en blues project, met uitgesproken Latino, Tex-Mex en New Orléans invloeden. Frontman en mondharmonicaspeler Riccardo Grosso staat, na zijn New Orléans stage (2008-2010) waar hij zeker indruk maakte bij zijn grote voorbeeld Charlie Musselwhite, samen op het podium met gitarist Stefano Pagotto, bassist Massimo Fantinelli en drummer Marco Manassero.

Van 2008 tot 2010 verbleef  Riccardo Grosso in New Orléans (afgekort: NO), waar hij optrad met “Jumpin’” Johnny Sansone. Johnny Sansone is een Amerikaan die al vanaf 1990 in NO woont, waar hij als mondharmonicaspeler / accordeonist in de lokale blues scene optreedt met de “Jumpin’ Johnny & The Blues Party”. De vader van Johnny was een professionele saxofonist, die in verschillende jazz bands speelde in de Newark, NY, club scene. In 2008 is Riccardo doorgereisd naar Californië, waar zijn vriend en grote voorbeeld Charlie Musselwhite woont. Samen zijn ze dat jaar opgetreden (Riccardo als enige uitgenodigde  Italiaan!) tijdens de ‘SPAH Convention’ [‘Society for the Preservation and Advancement of the Harmonica’] in St. Louis. In 2010 is Riccardo in NO opgetreden tijdens de ‘Annual Jumpin’ Johnny’s Big Blues Harmonica Show’ (samen met Adam Gussow, Andy J. Forest…). Gitarist Stefano Pagotto tourde met de rock band “I Belli Di Waikiki” door Europa [Waikiki is een wijk in de Hawaïaanse stad Honolulu, tussen het Ala Wai Canal en Diamond Head. Het heeft een oppervlakte van slechts 4 km² en strekt zich uit langs de zuidkust van het eiland Oahu. Het is vooral bekend vanwege de hoge concentratie van luxe hoteltorens langs een nogal smal strand.], Texas en Florida en trad sporadisch op tijdens een show voor de Italiaanse RAI-TV. Bassist Massimo Fantinelli maakt al lang deel uit van de Italiaanse blues scene. In de jaren ’80 trad hij op met de blues rocker Tolo Marton en later met de “Guido Toffoletti’s Blues society”. Fantinelli was ook te zien tijdens het belangrijke muziekprogramma van TV-host Renzo Arbore “DOC”, van de RAI-TV. Drummer Marco Manassero is een bekende drummer, die al samen werkte met de Texaanse zanger en mondharmonicaspeler Greg Izor, met zanger / gitarist Randy “19th Street Red” Cohen en met songwriter Sean Carney.

De combinatie van al deze persoonlijke muzikale kwaliteiten en de eigen roots-rock sound van de band, maken van de “RGBand” en hun nieuwe album “Right Now” een hype; die van Grammy Award winnaar Charlie Musselwhite, toen hij zijn 9“Feel It In Your Heart” hoorde coveren, de publiekelijke commentaar kreeg: “That’s TREMENDOUS!!!”. Het album met tien tracks bevat naast de genoemde cover, ook nog een cover van John Hiatt 5“The Tiki Bar Is Open”. Al de overige songs zijn originele “RGBand” nummers.         

Album tracks: 1”Bunch Of Stuff” - 2”Dog Me Down” - 3”Just Your Breath” - 4”N.W.O.”- 5”The Tiki Bar Is Open” [John Hiatt] - 6”Kick the Cop” - 7”Walk Away From Me” - 8”High Water” - 9”Feel It In Your Heart” [Charlie Musselwhite] - 10”High Water” (acoustic version) – Lyrics by “RGBand”, except 5 & 9.

Het album opent met “Bunch Of Stuff”, een blues track met een groove, die fris klinkt en die m.i. niet ’s morgens vroeg om vier uur geschreven is. Het gitaarriff dat de song stuwt en de wilde mondharmonica solo van Grosso maken de song speciaal. De opvolger is de Latino gekleurde zwoele 2”Dog Me Down”, een melancholische track met veel percussie en Grosso die weer soloot. Deze track is samen met de Hiatt cover 5”The Tiki Bar Is Open” een track, die je een swingend lounge gevoel geeft. [Nvdr: In Antwerpen ging op 1 maart van dit jaar de éérste tropische cocktail Tiki-Bar aan Het Zuid open, een primeur voor de stad én voor België…] Reggae is er te horen in 7”Walk Away From Me” en gitaren rock, anno jaren ’70, zijn er te horen in de instrumentale track 6”Kick the Cop” (“schop de flik”). De track 8”High Water” (herinneringen aan de New Orléans overstromingen door de tropische cycloon ‘Katrina’ in 2005 – de op twee na grootste orkaan van het Atlantische orkaanseizoen!) is er in twee versies te horen. De bonus versie op het einde is een (wat verfijndere) akoestische versie. In track nr. 8, de elektrische versie, zijn het de melancholische gitaren en de wat achterblijvende ritme sectie, die hier het verschil uitmaken. Afsluiten doen we voor de herhalingen met de geweldige Charlie Musselwhite cover 9”Feel It In Your Heart”. De song is, zoals alle nummers, opgenomen in de studio waar alle muzikanten gelijktijdig aanwezig waren en gelijktijdig hun partij speelden of zongen, om zo de juiste grooves en gevoelens en de energie van dat ogenblik, te kunnen registreren. De opnamen zijn gedaan in amper twee dagen, in maximum drie ‘takes’, zonder overdubs en/of software matige correcties (in de Level Studio San Biagio di Callata TV Italy). Deze vintage aanpak laat je als muzikant niet toe, om tijd te verliezen en vraagt het maximale van iedere deelnemer. “Voor wat hoort duidelijk wat”, maar daar hebben deze Italianen geen problemen mee! “Right Now” van de “RGBand” is mede daarom een prima album geworden.

Eric Schuurmans

 

Line-up:
Riccardo Grosso: vocals, harmonica
Stefano Pagotto: electric & acoustic guitar
Massimo Fantinelli: electric & acoustic bass
Marco Manassero: drums

Discography:
1986: “Live At City Hall Café” in Napels, with Paul Jones (bass) & Guido Toffoletti (live in Napels, IT)
2014: ”Right Now” – Produced by “RGBand”

 

 

Artiest info
Website  
 

video