JEANETTE ÅKERLUND – EN EGEN PLATS

In een klein plaatsje genaamd Kungälv aan de Zweedse westkust woont zangeres en songschrijfster Jeanette Åkerlund. Ze groeide er op in een muzikale familie en het lag dan ook voor de hand dat ze later als volwassene voor zichzelf een weg in de muziekwereld zou proberen te banen.

Zoals bij zovelen begon haar zangcarrière in het lokale kerkkoor en al op 10-jarige leeftijd stond ze op lokale podia voor het gewenste entertainment te zorgen. Ze trok naar Stockholm om muziek te studeren en daar leerde ze ook op piano te spelen. Dat kwam haar later heel goed uit want dezer dagen geeft ze daarin les aan mensen van allerlei leeftijd en pluimage.

“En Egen Plats” is de titel van haar debuutplaat die twaalf liedjes in de Zweedse en Engelse taal bevat. Dit concept maakt het allicht wel wat moeilijker om met haar eigen composities door te breken buiten de Zweedstalige landsgrenzen, maar dat zijn misschien eerder plannen voor de toekomst.

Haar muziek op deze eerste cd bestaat uit nummers die in de categorieën pop, folk en country kunnen worden ondergebracht. De liedjesteksten handelen over relaties, de liefde, vreugde en verdriet, kortom de dingen die we allemaal wel tegenkomen in het dagelijkse leven.

We vinden het alleen een beetje jammer dat we dit verhaal niet zelf kunnen begrijpen in de Zweedstalige liedjes, die naar ons gevoelen ook opperbest zouden kunnen gedijen als ze in het Engels zouden gezongen zijn.

Bij die voor ons onbegrijpbare liedjes horen “Stark”, albumtiteltrack “En Egen Plats” en “Tva Rum”. Als de Engelse taal wordt gehanteerd vinden we de nummers “Rhythm Of The Rain”, de countryballad “That’s What I Appreciate”, de lieflijke pianoballad “Protect Me” en “Streak Of Light” (zie video) tot het sterkste werk op deze plaat behoren.

(valsam)
“With her debut record ‘En Egen Plats’, the Swedish singer and songwriter Jeanette Åkerlund has convinced us of her strong abilities to compose heartfelt and touching songs. A small minus is that the stories that are in Swedish language can only be properly understood by her fellow countrymen, which creates a feeling of missing something with non-Swedish speaking listeners. Maybe a hint for a future record number two”
– www.rootstime.be

 


Artiest info
Website  
 

Label:One98OneMusic Production

Info: Hemifran

video